Content Section
Uutiset

Luoko tuontia korvaava tuotanto bisnesrakoja suomalaisyrityksille Venäjällä?

Tuonnin korvaaminen kotimaisella tuotannolla merkitsee valtavia kone- ja laiteinvestointeja Venäjällä. Tätä varten Team Finland -toimijat ovat käynnistäneet selvityksen Import substitution and business in Russia in the shade of sanctions. Työssä ovat mukana Tekes, ulkoasiainministeriö, Finpro, Finnvera, Elinkeinoelämän keskusliitto ja Suomalais-Venäläinen kauppakamari SVKK, joka tekee selvityksen.

"Päätimme käynnistää tämän selvityksen, jotta saamme kuvan Venäjän tuonninkorvauspolitiikan vaikutuksista suomalaisyrityksiin. Erityisesti meitä kiinnostavat näkymät yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksista", kehitysjohtaja Eero Silvennoinen Tekesistä sanoo.

"Suomalaisia yrityksiä kiinnostaa erityisesti, minkä tuotannon tukemiseen Venäjä nyt investoi ja mihin jää suomalaisyritysten tuotteille ja bisnekselle sopivia rakoja", Outi Homanen Finnveralta arvioi.

"Tuonnin korvaaminen on yksi Venäjän talouspolitiikan keskeisimmistä tavoitteista. Sisäänpäin kääntynyt talouspolitiikka ja lisääntynyt valtion sääntely uusine lakeineen ja tuontirajoituksineen muuttaa liiketoimintaympäristöä nopeasti", Helena Lähteenmäki Finpron Moskovan toimistosta valottaa tilannetta.

"Kun ovia sulkeutuu, aukeaa yleensä aina joku uusi ikkuna. Sen vuoksi on tärkeää perehtyä asiaan paremmin, jotta ymmärrämme mihin suuntaan yritysten kannattaa toimintaansa kehittää ja suunnata", Lähteenmäki muistuttaa.

"Tuonninkorvauspolitiikka ohjaa erityisesti valtion omistamien yritysten ja organisaatioiden toimintaa. Yksityiseen sektoriin se ei vaikuta samalla tavalla. Venäjä on jatkossakin yksi tärkeimmistä lähimarkkinoista suomalaisille yrityksille", Maria Hartikainen Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista arvioi.

"Kokosimme selvitystä varten sparrausryhmän, jotta selvitys kohdistuu juuri niihin asioihin, jotka hyödyttävät parhaiten suomalaisia pk-yrityksiä", Eero Silvennoinen kertoo.

Kaikki toivovat yhteen ääneen, että selvityksestä syntyy käytännönläheinen opas yrityksille.

Selvityksen tulokset julkaistaan joulukuussa Team Finland Future Watch -sivustolla. Aiheesta järjestetään tammikuussa 2016 avoin tilaisuus.

Lisätietoja

Maria Hartikainen
SVKK
p. 050 555 2983
maria.hartikainen (at) svkk.fi

Laura Nurmi
Tekes
p. 050 5577 623
laura.nurmi (at) tekes.fi