Content Section
Uutiset

Kasvu lähtee oivalluksesta – Finnveran 200. sijoitus tehtiin Icebridge Oy:öön

Published date

Finnveran 200. sijoitus tehtiin uudenlaiseen tapaan ajatella tuttuja asioita. Tuusulalainen Icebridge Oy kehitti lentokoneruuan sähköttömän viilennysmenetelmän.

Finnvera on tehnyt sijoituksia innovatiivisiin, kehityksensä alkuvaiheessa oleviin yrityksiin hallinnoimansa Aloitusrahasto Vera Oy:n kautta jo vuodesta 2006 alkaen. Kahdeksan vuoden aikana on käyty läpi yli 1 500 hanketta, joista sijoitus on toteutettu nyt 200 yritykseen. Finnveran pääomasijoitustoiminta on Suomen johtava aikaisen vaiheen pääomasijoittaja. Toimintansa aikana se on kerännyt omien sijoitustensa rinnalle sijoituskohteisiinsa yli 200 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa.

”Olemme käyneet läpi noin 200 hanketta vuosittain. Tahti on ollut tiivis, ja onnistumisista kertonevat muutamat erinomaiset exitit”, kertoo Finnveran pääomasijoitustoiminnasta vastaava johtaja Leo Houtsonen.

Voiko jääkaapin tai pakastimen ominaisuudet tuottaa ilman sähköä?

Icebridge Oy on kehittänyt sähköttömän jäähdytysjärjestelmän, jota voidaan käyttää lentokoneissa tarjottavan ruuan jäähdyttämiseen. Kuivajäätä hyödyntävän teknologian avulla ruoka saadaan pysymään viileänä vuorokauden ajan, jolloin myös paluulennon ruoka voidaan pakata mukaan jo lähtökentällä.

”Kuivajää on yleisessä käytössä lentokoneissa ruuan jäähdytykseen. Icebridge on kuitenkin oivaltanut hyödyntää sitä täysin uudella tavalla, ja uskomme sijoittajana, että lentoyhtiöiden catering-palveluissa saavutetaan sen avulla huomattavat kustannussäästöt ”, sanoo Houtsonen.

”Tuotteidemme markkinat ovat maailmanlaajuiset, ja lentoliikenteen lisäksi ratkaisumme soveltuvat tulevaisuudessa myös muille toimialoille. Pystymme tarjoamaan luotettavan ja turvallisen lämpötilanhallinnan ilman sähköä.  On hienoa saada Finnvera mukaan rakentamaan kasvua tälle puhtaasti kotimaiselle innovaatiolle”, sanoo Icebridgen toimitusjohtaja Jukka Hämäläinen.

Sijoitukset alkaviin yrityksiin jatkuvat

Finnvera tekee edelleen sijoituksia alkavan vaiheen kasvuyrityksiin. Työ- ja elinkeinoministeriön huhtikuun 2013 alussa tekemän linjauksen mukaisesti Finnvera jatkaa suoraa sijoitustoimintaansa vuoden 2017 loppuun saakka. Tämän jälkeen ensisijoituksia ei enää tehdä ja käytettävissä olevat varat ohjataan salkussa olevien kohdeyritysten toiminnan jatkuvuuden turvaamiseen. Linjauksen mukaisesti Tekes aloittaa alkavien yritysten rahoittamiseen kohdennetun rahastosijoitustoiminnan vuoden 2014 aikana.

Finnveran vuonna 2008 käynnistämä, yksityissijoittajille suunnattu SijoittajaExtra-palvelu keräsi mukaansa yhteensä 250 alkuvaiheen sijoitustoiminnasta kiinnostunutta bisnesenkeliä.  Palvelun kautta yksityissijoittajille avautui näköalapaikka varhaisen vaiheen yritystoiminnan kentälle.

”Julkisen toimijan roolina on olla käynnistämässä uutta toimintaa ja luomassa uusia toimintatapoja niin, että toiminta voidaan yksityistää”, sanoo Leo Houtsonen. Bisnesenkeleille suunnattu palvelukokonaisuus siirtyy vuoden 2013 aikana yksityiselle Finnish Business Angels Network FiBAN ry:lle.

Lisätietoja
Finnvera Oyj, Leo Houtsonen, puh. +358 400 379 252
Icebridge Oy, Jukka Hämäläinen, puh. +358 50 313 6600

Jaa sivu: