Content Section
Uutiset

Finnvera voi jatkossakin poikkeustapauksissa vakuuttaa lyhyen maksuajan vientikauppoja läntisiin teollisuusmaihin

""
Published date

Euroopan komissio on myöntänyt Finnveralle täydennetyn jatkon poikkeuslupaan, jonka turvin voimme taata alle kahden vuoden riskiajan vientikauppoja läntisiin teollisuusmaihin. Uusi poikkeuslupa on voimassa heti ja jatkuu vuoden 2025 loppuun.

Lupa koskee seuraavia maita:

  • Belgia, Bulgaria, Tšekki, Tanska, Saksa, Viro, Irlanti, Kreikka, Espanja, Ranska, Kroatia, Italia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Unkari, Malta, Alankomaat, Itävalta, Puola, Portugali, Romania, Slovenia, Slovakia ja Ruotsi
  • Australia, Kanada, Islanti, Iso-Britannia, Japani, Uusi-Seelanti, Norja, Sveitsi ja USA

Poikkeuslupa antaa Finnveralle mahdollisuuden vakuuttaa lyhyen maksuajan vientikauppoja edellä mainittuihin maihin seuraavissa tapauksissa:

  • Kun hakijana on pk-yritys, jonka vuotuinen vientiliikevaihto on korkeintaan 2,5 miljoonaa euroa. 
  • Kun luottovakuutusta haetaan yksittäiseen vientikauppaan, jonka riskiaika on ainakin 181 päivää ja enintään kaksi vuotta.

Finnvera voi vakuuttaa kauppoja, joihin yksityinen luottovakuuttaja ei myönnä vakuutusta

Tavallisesti Finnvera ei voi julkisena vientitakuulaitoksena vakuuttaa alle kahden vuoden maksuajan kauppoja näihin niin sanottuihin markkinakelpoisiin maihin, vaan yksityiset luottovakuuttajat ovat ensisijainen vakuutussuojan tarjoaja, ja Finnveran tehtävä on täydentää markkinaa.

Poikkeusluvan puitteissa Finnvera voi vakuuttaa ainoastaan kauppoja, joihin yksityinen luottovakuuttaja ei ole myöntänyt luottovakuutusta.

Vientitakuita voi hakea Finnveran sähköisessä asiointipalvelussa

Ostajan luottokelpoisuus arvioidaan normaalin riskinarvion mukaisesti.

Finnvera soveltaa markkinariskin maissa luottovakuutuksessa (luottoriskitakuut ja laskusaatavatakuut) tyypillisesti 90 prosentin takuukatetta. Taattavalta vienniltä edellytämme 30 prosentin kotimaisuusastetta tai sitä, että tavara on suomalaisen viejän tai viejän konserniin kuuluvan yrityksen valmistamaa tavaraa.

Lue myös:

Vientitakuiden hakeminen uudistui sähköisessä asioinnissa