Etsi Finnverasta

Uutiset

Edellinen sivu

Finnvera Info: Automaation avulla lisää tehokkuutta ja toimintavarmuutta yrityksiin

02.10.2015

Robottijärjestelmiä kehittävä Jarobo Solutions Oy haluaa tehostaa suomalaista yritystoimintaa sekä parantaa työhyvinvointia ja -turvallisuutta.

Yritystoiminnassa etsitään kuumeisesti tapoja lisätä tehokkuutta ja tuottavuutta. Robottijärjestelmiä kehittävän Jarobo Solutions Oy:n toimitusjohtaja Joona Riekkisen mukaan robottijärjestelmät toisivat työtiimeihin luotettavan ja ketterän lisän erityisesti mekaanisissa ja toistuvissa tehtävissä.

– Näin ihmisten työpanos vapautuisi enemmän ajattelua vaativiin tehtäviin. Vastoin yleisiä käsityksiä robottijärjestelmiä käyttävät yritykset ovat joutuneet jopa palkkaamaan lisää henkilöitä, kun tuottavuus on lisääntynyt, Riekkinen kertoo. 

Jarobo Solutions kehittää muunneltavia robottijärjestelmiä valmistavalle teollisuudelle, konepajoille sekä kokoonpano- ja elintarviketeollisuudelle. Yritys on aloittanut toimintansa tänä keväänä.

Yrityksen taustalla on vahva ohjelmointi- ja suunnittelukokemus. Riekkinen on toiminut erilaisissa automaatioprojekteissa, järjestelmätoimittajien palveluksessa ja yrittäjänä eri puolilla maailmaa.

Riekkinen on urallaan nähnyt lukuisia työvaiheita, joissa automaation mahdollisuuksia ei hyödynnetä tarpeeksi. Tällaisia ovat esimerkiksi työergonomialle ja -turvallisuudelle haitalliset prosessit.
– Ihmiset tekevät liikaa mekaanisia ja kuormittavia töitä sekä altistavat itsensä työtapaturmille. Robotin sormi on aina helpompi korvata kuin ihmisen sormi, Riekkinen sanoo.

Alkutakaus takaa hyvien ideoiden toteutumisen

Jarobo Solutions on saanut tuotekehitykseen ja markkinointiin rahoitusta pankista ja takauksen Finnverasta. Alkutakaus järjestyi Riekkisen mukaan ripeästi.

– Pankki hoiti käytännössä koko prosessin, mutta tein itse hyvän pohjatyön. Kasvu Open -kilpailuun osallistumiseni vuoksi liikeideani ja kasvutavoitteeni olivat jo Finnverassa tiedossa. 

Alkutakauksen tavoitteena on helpottaa aloittavien pk-yritysten pankkilainan saamista esimerkiksi investointeihin tai toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen. Jos vakuudet eivät riitä, pankki voi hakea Finnveran alkutakausta luoton osittaiseksi vakuudeksi.

– Alkutakauksessa Finnveran osuus voi olla jopa 80 prosenttia myönnettävän luoton määrästä. Reilu takausosuus varmistaa hyvien ideoiden toteutumisen silloinkin, kun vakuudet eivät muuten riittäisi, Finnveran rahoitusneuvoja Mirjam Montonen kertoo.

Pankki kertoo asiakkaalle alkutakauksen hyödyistä ja ehdoista. Alkutakauksen edellytyksenä on, että yrityksen kaupparekisteriin merkitsemisestä on enintään kolme vuotta.

– Pankki tekee takaushakemuksen, joten prosessi on asiakkaalle helppo. Ennen takauksen hakemista yrityksen kannattaa tehdä liiketoimintasuunnitelma ja kassavirtalaskelma. Uusyrityskeskuksista saa hyvää apua ja sparrausta, pankkineuvoja Ulla Hohti Nordeasta opastaa.

Syksy tuo yritystoimintaan uuden vaiheen

Jarobo Solutionsin tavoite on kasvaa tunnetuksi ja luotettavaksi järjestelmätoimittajaksi ja partneriksi erityisesti pakkaus- ja metalliteollisuuden toimijoille. 

– Tähän asti yrityksen toiminta on ollut tuotekehitystä ja markkinoinnin sekä myynnin suunnittelua, mutta syksyn myötä yritystoiminta siirtyy uuteen vaiheeseen, Riekkinen kertoo.

Syksyllä yritys pääsee testaamaan tuotekehitystä sekä luomaan asiakaskuntaa, kun yritys lanseeraa ensimmäisen tuotteensa lokakuussa Teknologia 15 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa. Kyseessä on erilaisiin työtehtäviin soveltuva robottijärjestelmä, joka voi työskennellä samassa tilassa ihmisten kanssa. 

– Alkuun tuotteita myydään kotimaahan, mutta parin vuoden päästä tarkoituksena on laajentua ulkomaille. Erityisesti Baltian maissa on paljon kysyntää automaatioteollisuudelle. Unelmanani on robotisoida Suomi maailmankartalle tuomalla alalle uusia innovaatioita.

Näin haet alkutakausta

  • Yritys tekee rahoitushakemuksen pankille.
  • Pankki arvioi yrityksen toimintaedellytykset ja luottokelpoisuuden ennen lainan myöntämistä.
  • Pankki hakee yrityksen puolesta alkutakauksen sähköisesti Finnverasta. 
  • Finnvera lupaa rahoituspäätöksen alkutakaushakemukseen kolmen pankkipäivän kuluessa.

Jarobo Solutions Oy

  • Toimittaa robottijärjestelmiä valmistavalle teollisuudelle, konepajoille sekä kokoonpano- ja elintarviketeollisuudelle.
  • Henkilöstöä on tällä hetkellä yksi työntekijä, mutta loppuvuodesta ja ensi vuonna palkataan lisää.
  • Liikevaihtoa ei vielä ole, sillä yritys on perustettu toukokuussa 2015. Ensi vuoden tavoite on 500 000 euroa.
  • www.jarobo.fi

Kuva: Johanna Kinnari

Finnvera info, syyskuu 2015 (PDF)

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot