Content Section
Uutiset

Finnvera aloittaa vekselirahoituksen pienissä vientikaupoissa

""
Published date

Finnvera alkaa rahoittaa vientikaupassa käytettäviä vekseleitä. Vekseli on vanha velkainstrumentti, joka nyt entisestään monipuolistaa Finnveran rahoitusmahdollisuuksia pienissä vientikaupoissa. Vekselirahoitus soveltuu pääomatavaroiden kauppaan, kun viejä ja ulkomainen ostaja ovat sopineet pitkästä, 2–5 vuoden maksuajasta ja vekseleiden käytöstä velkainstrumenttina. Vekselirahoitus, kuten Finnveran vuosi sitten käynnistämä vientiluottokin, on Finnveran ja tytäryhtiö Suomen Vientiluotto Oy:n yhteistyönä myöntämä rahoitus. Nyrkkisääntönä on, että vekselirahoitusta käytetään, jos rahoitustarve on noin 0,2–2 miljoonaa euroa ja vientiluottoa tyypillisesti suurempiin, 2–20 miljoonan euron vientikauppoihin.  

”Vekselirahoitus vastaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toiveeseen mahdollistaen Finnveran suoran vientirahoituksen myös pienemmissä vientikaupoissa. Toivomme, että ratkaisut auttavat suomalaisia viejiä voittamaan kauppoja sekä rohkaisevat yrityksiämme uusille markkinoille ja uusiin asiakassuhteisiin”, sanoo liiketoimintajohtaja Juuso Heinilä.

Vientiluoton tapaan vekselirahoitus hyödyttää sekä viejää että ostajaa. Viejä voi tarjota vekselirahoitusta ostajalle yhteistyössä Finnveran kanssa ja samalla saada käsityksen ostajan luottokelpoisuudesta. Kun rahoittaja ostaa vekselit, viejä saa kauppahinnan tililleen ja ostaja puolestaan pitkän maksuajan ostokselleen.

”Pyrimme auttamaan suomalaisia viejiä rahoituksen keinoin voittamaan vientikaupat kotiin ja sitä kautta piristämään vientiä Suomesta ja lisäämään yritysten kasvun mahdollisuuksia”, kertoo rahoitusjohtaja Otto Lindstedt

Luottosopimukseen verrattuna vekseli on yksinkertainen dokumentti, koska vekselin ehdoista ei neuvotella. Tästä syystä vekselirahoituksen hinta on tyypillisesti asiakkaalle edullisempi ja prosessi nopeampi. Viejät voivat hakea uutta vekselirahoitusta nettisivulta löytyvällä hakulomakkeella. 

”Vekseli on käyttökelpoinen luottoasiakirja vientikauppoihin. Finnvera on kerännyt monista viennin kohdemaista vekselitietoa jo usean vuoden ajan. Tarkistamme vekselirahoituksen soveltuvuuden vientikauppaan tapauskohtaisesti ennen rahoitusindikaation antamista viejälle”, kehityspäällikkö Minna Lindqvist sanoo.

Näin vekseli toimii

Vekselit ovat siirtokelpoisia ja määrämuotoisia velkasitoumuksia. Jos vekseli on laadittu muotomääräysten mukaan, vekselilainsäädäntö tekee vekselistä sitovan. Allekirjoittamalla vekselin ostaja sitoutuu maksamaan vekselin määrän sen eräpäivänä viejälle tai viejän määräämälle taholle. Suomen Vientiluotto ostaa viejältä ostajan allekirjoittamat ja viejän siirtämät vekselit vientituotteen toimituksen jälkeen. Vekselit diskontataan ja Finnvera maksaa viejälle diskonttaushinnan, joka on vekselin arvo vähennettynä rahoituskustannuksilla. 

Vekselit voivat olla joko viejän asettamia ja ostajan hyväksymiä vekseleitä (bill of exchange) tai ostajan antamia maksusitoumuksia (promissory note). Se, kumpaa käytetään, riippuu ostajan maan vekselilainsäädännöstä ja vekselikäytännöistä.

Vekselitakuu edelleen ensisijainen vaihtoehto

Finnvera toimii ensisijaisesti yhteistyössä pankkien kanssa. Selvitämme tarvittaessa ensin, voiko pankki myöntää rahoituksen Finnveran vekselitakuun avulla. Vekselirahoituksen, kuten suoran vientiluotonkin kohderyhmänä ovat vientikaupat, joihin pankkirahoitusta ei syystä tai toisesta löydy.  

Lisätiedot: 

Otto Lindstedt, rahoitusjohtaja, kasvu- ja kansainvälistymisrahoitus, Finnvera, puh. 029 460 2706

Minna Lindqvist, kehityspäällikkö, suuryritykset, Finnvera, puh. 029 460 2678

Lisätietoa tuotteesta:

Vekselirahoitus Finnverasta

Jaa sivu: