Content Section
Uutiset

Alkutakaus aloittaville yrityksille

Published date

Finnveran alkutakaus auttaa yritystä saamaan rahoitusta pankista erilaisiin investointi- ja käyttöpääomatarpeisiin. Alkutakaus on tarkoitettu henkilöomisteisille yrityksille, joiden kaupparekisteriin merkitsemisestä on kulunut enintään kolme vuotta.

Kysymyksiin vastaa rahoituspäällikkö Tarja Lappalainen Osuuspankki Pohjois-Savosta.

Mitä hyötyä alkutakauksesta on yritykselle? Entä pankille?

Tarja Lappalainen: Yrityksen alkuvaiheessa vakuuksista on usein pulaa. Alkutakaus kattaa vakuustarpeesta 80 prosenttia, kuitenkin enintään 80 000 euroa. Finnveran riskinotto on lisääntynyt ja myös vakuusvaatimuksiin on tullut helpotuksia. Finnvera ottaa takauksensa vakuudeksi 25 prosentin omavelkaisen henkilötakauksen yrityksen pääomistajilta. Pankin kannalta alkutakaus on hyvä tuote, ja tulemme käyttämään sitä hankkeisiin, joihin se soveltuu.

Tarvitseeko pankki muita vakuuksia?

TL: Pankki tarvitsee rahoitukselle turvaavat vakuudet, joten neuvottelemme yrittäjän kanssa, mitä muuta lisävakuutta hankkeelle on käytettävissä.   Näissä tilanteissa käytämme vakuutena usein yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta.

Miten yritys saa alkutakauksen lainalle?

TL: Arvoimme hankkeen ja luotonhakijan luottokelpoisuuden normaalin käytäntömme mukaisesti. Yrityksellä on hyvä olla liiketoimintasuunnitelma, jolloin yritysidea tulee tiivistettyä kirjalliseen muotoon. Yrittäjän laatimat tulosennusteet, budjetit ja kassavirtalaskelmat ovat myös rahoittajien päätöksen taustalla. Hyvin laaditun liiketoimintasuunnitelman ja mahdollisimman realististen laskelmien pohjalta vuoropuhelua hankkeesta on helppo käydä, ja asia etenee sujuvasti.
Pankki hakee alkutakausta Finnveralta asiakkaan puolesta. Takauspäätöksen saa nopeasti, yleensä muutaman päivän sisällä. Allekirjoitettavat paperit tulevat pankin sähköiseen asiointipalveluun, josta ne tulostetaan, allekirjoitetaan ja palautetaan sähköisesti Finnveralle. Kun asiakirjat ovat kunnossa, Finnvera lähettää pankille alkutakauksen voimaantuloilmoituksen, minkä jälkeen luotto on nostettavissa.

Edesauttaako alkutakaus uusien yritysten syntymistä?

TL: Kun yrittäjällä on mielessä hyvä ja toimiva liikeidea, kannattaa tulla pankkiin keskustelemaan rahoitusvaihtoehdoista. Finnvera on pankin lisäksi luonteva rahoittajakumppani yrityksen alkutaipaleella, ja pyrimme yhdessä löytämään parhaan mahdollisen ratkaisun. Yrityksen perustamisvaiheessa vakuudet ovat usein haaste, johon alkutakaus tuo helpotusta. Joissakin tapauksissa se voi jopa mahdollistaa hankkeen toteutumisen ja sitä kautta uuden yrityksen syntymisen.

Lisätietoja:

Alkutakaus

Mistä apua yrityksen perustamiseen?

Kirjoitus on julkaistu kesäkuun 2015 Finnvera Info -lehdessä .

Kuva: Valokuvaamo Kuva Tuulos

Jaa sivu: