Content Section
Artikkelit

Vekselirahoitus viejän silmin: ”Uusi Finnveran vekselirahoitustuote on erityisen turvallinen viejille”

""
Published date

Alkuvuodesta Finnvera lisäsi vekselirahoituksen viennin rahoituksen tuotepalettiinsa. Vekselirahoitus soveltuu erityisesti pääomatavaroiden vientikauppoihin, joissa viejä ja ostaja sopivat pitkästä maksuajasta ja dokumentoivat sen vekseleillä. Tämä rahoitusvaihtoehto on erityisen hyödyllinen pienemmissä vientikaupoissa, joissa kaupan rahoitustarve jää alle kahteen miljoonaan euroon. 

Case Metso – uusi Finnveran vekselitakuutuote on turvallinen viejille

Vekselirahoitus on rahoitusmuoto, jota myös suomalainen kiviaines-, kaivos- ja metallinjalostusteollisuuden tuotteita ja palveluita tarjoava globaali vientiyritys Metso käyttää asiakkaiden kanssa. 

Finnvera kattaa tässä tuotteessa riskin sataprosenttisesti, mikä tekee siitä erityisen turvallisen viejälle. Sitä voidaan käyttää myös uusille asiakkaille ja monissa haastavissa maissa, sanoo Metson rahoituspäällikkö Virpi Gustafsson

Yhtiö on tehnyt vekselirahoituksia monissa maissa, kuten Omanissa, Vietnamissa, Paraguayssa, Keniassa ja Montenegrossa.

Finnvera on meille tärkeä partneri, joka mahdollistaa kilpailukyvyn turvaavan asiakasrahoituksen. Toimittajan luotto on rahoitusmuoto, jossa Metso tarjoaa maksuaikaa asiakkaalle kauppasopimuksessa. Luoton kulut lisätään kauppasopimuksen hinnan päälle. Vekseli on riippumaton sopimuksesta ja sen velvoitteista, joten asiakas ei voi jättää luottoa maksamatta vedoten esimerkiksi laitteen toimimattomuuteen, jatkaa Virpi Gustafsson

Metso myy vekselin pankille tai Finnveralle. Toimittajan luoton ehdot vaihtelevat, mutta tyypillisesti yhtiöllä on käytössä 15 prosentin ennakkomaksu ja 85 prosentin rahoitus. Takaisinmaksuaika on yleensä 3–5 vuotta toimituksen jälkeen. Rahoituskorot vaihtelevat maasta, asiakkaasta ja valuutasta riippuen.

Miten vekselirahoitus toimii?

Vekselit ovat siirtokelpoisia ja määrämuotoisia velkasitoumuksia. Finnvera ostaa viejältä ostajan allekirjoittamat vekselit. Ostaja sitoutuu maksamaan vekselin määrän eräpäivänä vekseliin merkitylle maksun saajalle tai tämän määräämälle taholle.

Vientituotteen toimituksen jälkeen vekselit diskontataan, ja Finnvera maksaa diskonttaushinnan viejälle. Vekselit voivat olla joko viejän asettamia ja ostajan hyväksymiä vekseleitä (bill of exchange) tai ostajan antamia maksusitoumuksia (promissory note).

Vekselirahoitus hyödyttää sekä viejää että ostajaa:

  • Viejä saa mahdollisuuden tarjota rahoitusta ostajalle yhteistyössä Finnveran kanssa, saa käsityksen ostajan luottokelpoisuudesta ja vekselirahoitus ei rasita viejän tasetta.
  • Ostaja voi saada 2–5 vuoden maksuajan kauppahinnalle ilman vakuuksia. Uusi rahoituslähde antaa mahdollisuuden rahoituspohjan laajentamiseen.

Finnvera varmistaa ennen rahoituksen myöntämistä, että vekselit ovat sitovia ja perimiskelpoisia velkasitoumuksia ostajan maassa.

On tärkeää tarkistaa vekselien käyttökelpoisuus ostajan maassa, sillä vekselilainsäädäntö vaihtelee kansallisesti. Diskontatessa vekselin ostaja saa hankinnoilleen pitkän maksuajan, ja viejä saa nopeasti kaupan kauppahinnan itselleen; sanoo Finnveran tuotekehityspäällikkö Minna Lindqvist. 

Tutustu vekselirahoitukseen ja sen käyttömahdollisuuksiin: Vekselirahoitus Finnverasta | Finnvera 

Jos sinulla on lisäkysymyksiä tai tarvitset tarkempaa tietoa, voit ottaa yhteyttä Finnveraan ja selvittää vekselirahoituksen mahdollisuuksia.

Katso Finnveran 5.6.2024 järjestämän Vekselirahoitus viejän silmin -tietoiskun tallenne.

Jaa sivu: