Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Vahvat arvot ohjaavat Ponssea eteenpäin

18.06.2018

Metsäkoneita valmistava Ponsse on monessa mielessä erityislaatuinen pörssiyritys ja yksi Pohjois-Savon vetureista. Yrityksen tärkein eteenpäin vievä voima on Ponsse-henki. Juuret ovat syvällä vajaan 4 000 asukkaan Vieremän kunnassa Ylä-Savossa. Ponssen yli 570 miljoonan euron liikevaihdosta lähes 80 prosenttia tulee viennistä.

- Olen ollut talossa 25 vuotta ja niiden vuosien aikana yritys on kasvanut pienestä pajasta isoksi pörssiyritykseksi. Perusasiat ovat kuitenkin pysyneet: rehellisyys, asiakaslähtöisyys, yhteenkuuluvuus, toisten työn huomioiminen, into ja nöyryys. Ne ovat meillä dna:ssa, luettelee Ponssen rahoituspäällikkö Tiina Nissinen.

Edesmenneen perustajan Einari Vidgrénin kädenjälki näkyy. Vidgrénin perhe on vahvasti mukana Ponssessa, vaikka yritys on ollut pörssissä yli 20 vuotta.

Nissisen mukaan perheen läsnäolon huomaa siten, että arvoista pidetään kiinni, organisaatio on virtaviivainen ja päätökset syntyvät nopeasti.

Pörssilistautuminen oli todellinen lähtölaukaus Ponssen kansainvälistymiselle. Sen jälkeen tytäryhtiöitä on perustettu eri puolille maailmaa. Samalla Ponssen ja alihankkijoiden välinen yhteistyö on tiivistynyt.

-Meillä on ollut alihankintaa alkuajoista lähtien. Olemme aina halunneet käyttää suomalaista osaamista. Myös Vieremällä sijaitsevalla toimittajakylällä on pitkä historia. Kanssakäyminen on helppoa, kun kaikki ovat vieressä. Se lisää joustavuutta ja nopeutta, sanoo Ponssen hankintapäällikkö Tiina Haapalainen.

Ponssen 50 aktiivista alihankkijaa on kasvanut veturiyrityksen vanavedessä. Yritysten liikevaihto vaihtelee muutamasta miljoonasta eurosta kymmeniin miljooniin. Alihankkijat toimittavat muun muassa hitsattuja teräsrakenteita, koneistettuja komponentteja, valuja, erilaisia muovituotteita, ohjaamoverhoiluita ja kaapelisarjoja. Suomalaisyrityksiä toimittajista on lukumääräisesti vajaat 80 prosenttia.

Haapalaisen mukaan yhteisesti asetettuja tavoitteita, laatua ja toimitusvarmuutta seurataan koko ajan.

-Pyrimme keskustelemaan tulevaisuuden suunnitelmistamme toimittajien kanssa ja teemme yhdessä tuotekehitystä. Se lyhentää uusien tuotteiden läpimenoaikaa. Kaikki nopeutuu koko ajan, joten myös alihankkijoiden paineet kasvavat, hän kertoo.

Riskit hallinnassa – käytössä luottovakuutus ja laskusaatavatakuu

Ponssen yli 570 miljoonan euron liikevaihdosta lähes 80 prosenttia tulee viennistä. Vientikaupoista vastaa tytär- ja jälleenmyyntiverkosto noin 40 eri maassa. Isommissa kaupoissa esimerkiksi paperi- tai sellutehdas hankkii kymmeniä koneita.

-Viennin rahoituksissa olemme pyrkineet hyödyntämään rahoitusinstrumentteja turvataksemme jouhevan kassavirran. Rahoituksissa on tiiviisti mukana myös niin kaupalliset luottovakuuttajat kuin myös Finnvera, Nissinen sanoo.

-Rahoitusinstrumentit ovat kehittyneet koko ajan ja viejän ääntä kuunnellaan. Tästä on hyvänä esimerkkinä Finnveran laskusaatavatakuu, hän jatkaa.

Finnveran rahoituspäällikön Tuula Jermilän mukaan Ponsse oli ensimmäinen yritys, joka otti laskusaatavatakuun käyttöön. Tuote lanseerattiin viime vuonna. Tähän mennessä laskusaatavatakuulla on löytynyt ratkaisu noin 40 ostajan rahoitustarpeisiin vientikaupoissa, jotka ovat suuntautuneet Suomesta 16 eri maahan.

Laskusaatavatakuu toimii luottovakuutuksen tavoin sillä erotuksella, että viejä saa nopeasti rahat tilille.

-Finnvera kattaa 90 prosenttia luottoriskistä. Saatavan pitää olla riidaton, Jermilä muistuttaa.

Ylä-Savo täynnä vetureita

Ponsse ei ole ainoa Ylä-Savon veturiyritys. Pieni, harvaan asuttu seutukunta Pohjois-Savon laidalla on koti parillekin pörssiyritykselle. Lisäksi Iisalmessa on muitakin isoja, muun muassa kaivostoiminnan ja tunnelirakentamisen laitteisiin erikoistuneita vientiyrityksiä.

Finnveran aluejohtaja Mikko Vänttinen sanoo, että kaikkia Ylä-Savon veturiyrityksiä yhdistää vahva maakunnallisuus ja paikkauskollisuus. Se on yritysten vahvuus.

-Pohjois-Savossa on myös vahvaa puunjalostusteollisuutta sekä energia- ja teknologiateollisuuden yrityksiä. Kun isot veturiyritykset ja alihankkijat lasketaan yhteen, niin ne muodostavat aika lähelle sata prosenttia maakunnan viennistä, Vänttinen arvioi.

Ponssen ja muiden veturien luoma positiivinen ilmapiiri luo myös imua työmarkkinoille. Samalla veturit haastavat koko verkostonsa kehittämään tehokkuuttaan.

-Kasvavat päämiehet edellyttävät investointeja alihankkijoiltaan, jotka investoivatkin nyt vilkkaasti, Vänttinen sanoo.

 FAKTA: Mikä laskusaatavatakuu?
  • Laskusaatavatakuu soveltuu kaikkeen vientiin kulutustavarasta (maksuaika 30 päivää) aina pääomatavaraan (maksuaika 12 kuukautta).
  • Laskusaatavatakuun avulla yritys voi myydä myyntisaamiset pankille, myöntää asiakkaalle maksuaikaa ja vakuuttaa toimituksen jälkeiset luottoriskit Finnverassa.
  • Rahat myyntisaatavista siirtyvät viejän kassaan heti toimituksen jälkeen, kun saatava on toimitusehdon mukaan syntynyt.
  • Laskusaatavatakuu on yksikertainen ja helppo tapa antaa asiakkaalle maksuaikaa, olipa kyseessä jälleenmyyjä tai loppuasiakas.
  • Viejä hakee takuuta Finnveralta. Finnvera tarvitsee päätöstä varten asiakkaan luotto- ja tilinpäätöstiedot.
  • Finnvera tekee sopimuksen viejän pankin kanssa ja kantaa 90 prosenttia rahoitukseen liittyvästä luottoriskistä.
  • Finnvera veloittaa käsittelymaksun lisäksi takuuprovision, joka on keskimäärin 0,55 prosenttia laskusaatavan määrästä 90 päivän maksuajalla. Takuuprovisioon vaikuttaa aina ostajan luottokelpoisuus ja maksuaika. Lisäksi tulevat pankin kulut.
  • EU-tiedonanto läntisiin teollisuusmaihin rajoittaa Finnveran toimintaa.

Teksti: Kimmo Koivikko

Kuvateksti:
Ponssen valmistamia metsäkoneita näkee eri puolilla maailmaa. Tuotannosta 80 prosenttia menee vientiin.

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot