Content Section
Artikkelit

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkintojen saajina Neural DSP Technologies, Kuusakoski Group, AGCO-konserni ja EnergyVaasa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovutti kansainvälistymispalkinnot Neural DSP Technologiesille, AGCO-konsernille, Kuusakoski Groupille ja EnergyVaasalle. Kuva Roni Hemilä/ Tasavallan presidentin kanslia.
Published date

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt vuosittaisen kansainvälistymispalkinnon menestyville suomalaisyrityksille. Vuoden 2023 tulokasyrityksenä palkitaan digitaalisen äänenkäsittelyn ohjelmistoja ja laitteita kehittävä ja valmistava Neural DSP Technologies ja kasvuyrityksen palkinnon saa kierrätysalan ja valimoalan konserni Kuusakoski Group. Pitkäaikaisen kansainvälisen investoijan –kategoriassa investoijapalkinnon saa AGCO-konserni. Vuoden yhteisöpalkinto annetaan EnergyVaasalle. 

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena suomalaisille, kansainvälisesti menestyville yrityksille tai yhteisöille. Huomiota kiinnitetään erityisesti kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen. Lisäksi arvioinnissa painotetaan toiminnan vastuullisuutta, vaikutuksia suomalaisen osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen sekä investointeihin Suomeen ja Suomen innovaatioympäristön tunnetuksi tekemiseen. Yritysten taustat selvitetään saman KYC -prosessin (Know your customer) avulla, jolla rahoituslaitokset ja muut toimijat tunnistavat ja tuntevat asiakkaansa sekä tämän toiminnan laadun ja laajuuden.

– Palkitut yritykset osoittavat erinomaisella tavalla jatkuvan innovoinnin merkityksen niin kilpailuedun, kansainvälistymisen kuin kestävän kehityksenkin kannalta. Myös vihreää siirtymää ja kestävää kehitystä on haluttu painottaa arvioinnissa, kansainvälisen menestyksen ohella, toteaa Team Finland -johtoryhmän puheenjohtaja ja osastopäällikkö Ilona Lundström työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Ehdotuksia ehdokkaiksi antoivat elinkeinoelämän eri järjestöt. Lopullisen ehdotuksen palkittavista yrityksistä ja yhteisöistä tekivät presidentille Team Finland -verkoston toimijat, Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja ulkoministeriö. 

Neural mullisti digitaalisen äänenkäytön ja kasvaa nopeasti

Tulokasyrityksenä palkittu Neural DSP Technologies kehittää ja valmistaa digitaalisen äänenkäsittelyn ohjelmistoja ja -laitteita. Yhtiön tuotteet perustuvat algoritmitutkimukseen ja koneoppimiseen, mikä on mahdollistanut perinteisten, kalliiden musiikkilaitteiden digitalisoinnin. Neuralin markkinoille tuoma efektiprosessori on mullistanut koko digitaalisen äänenkäsittelysektorin sekä teknologiallaan että käytettävyydellään. Teknologia on alentanut digitaalisen äänenkäsittelyn kustannukset siten, että laitteet ovat kaikkien saatavilla murto-osalla alkuperäisestä hinnasta. Neuralin laitteistotuotteita jakelevat musiikkialan tärkeimmät jälleenmyyjät ympäri maailman. Yhtiön vuoden 2022 liikevaihto oli 30 miljoonaa euroa ja sen pääkonttori on Helsingin Punavuoressa.

– Meillä on suuri kunnia saada tämä arvostettu palkinto. Missiomme Neural DSP:llä on mullistaa musiikkiteollisuus huippuluokan äänenkäsittelytekniikalla. Suomi avasi ovensa kahdelle maahanmuuttajalle, jotka tulivat tänne vain suurten unelmien ja ideoiden kanssa. Presidentin palkinto inspiroi meitä jatkamaan uusien innovaatioiden tekemistä globaalissa mittakaavassa, sanovat toimitusjohtaja, perustajajäsen Douglas Castro ja tuotejohtaja, perustajajäsen Francisco Cresp Neuralilta.

Kuusakoski Groupin kierrätys- ja valimoliiketoimintojen rooli vihreän siirtymän mahdollistajina on merkittävä

Kasvuyhtiönä palkittu Kuusakoski Group on vuonna 1914 perustettu kierrätysalan ja valimoalan konserni, jonka liiketoiminnasta pääosa tulee viennistä tai kansainvälisiltä tytäryhtiöiltä. Kuusakoski Group -konserni muodostuu kierrätysliiketoimintaa harjoittavasta Kuusakoski Oy:stä, valimoliiketoimintaa harjoittavasta Alteams Oy:stä. Syksyllä 2022 käynnistetty erillinen vihreän siirtymän investointiohjelma on yksi konkreettinen esimerkki yrityksen tavoitteesta olla kiertotalouden vastuullinen edelläkävijä. Vuosittain yhtiö toimittaa yli miljoona tonnia kierrätettyjä materiaaleja ja tuotteita, kuten kierrätysmetalleja, valmistavan teollisuuden raaka-aineeksi.

– Kuusakosken kasvun paikkoja ovat olleet Suomen teollistumisen aika sotien jälkeen ja voimakas kansainvälistyminen seuraavina vuosikymmeninä. Nyt kasvun ajurina toimii asiakkaidemme lisääntynyt tarve vähähiilisille raaka-aineille. Erityisen ylpeä olen johdonmukaisesta tuotekehityksestämme ja panostuksistamme huipputeknologiaosaamiseen yrityksemme koko 110-vuotisen historian ajan, sanoo varatuomari Veikko Kuusakoski, Kuusakoski Group Oy:n toimitusjohtaja.

AGCOn investoinnit ovat luoneet pohjan maailmanlaajuiselle kysynnälle

Pitkäaikaisen kansainvälisen investoijan kategoriassa palkinto myönnettiin AGCO-konsernille.

Yhdysvaltalainen AGCO-konserni tuli vuonna 2004 omistajaksi Koneelta ostetulle yrityskokonaisuudelle, johon kuuluu vientiyrityksinä AGCO Power Oy:n ja Valtra Oy Ab:n liiketoiminnot sekä Suomen markkinoista vastaava AGCO Suomi Oy. AGCO on kansainvälinen edelläkävijä maatalouskoneiden ja täsmäviljelyratkaisujen kehittämisessä, valmistuksessa sekä jakelussa. Konsernin suomalaisista yrityksistä Valtra keskittyy traktorien valmistukseen ja Nokialla toimivan AGCO Power Oy:n liikevaihdosta valtaosa syntyy moottoreiden ja voimansiirtokomponenttien myynnistä. Investoinnit Suomeen ovat jatkuneet myös 2020-luvulla. AGCO Powerilla on panostettu erityisesti tuotekehitykseen ja valmistukseen. Yritys työllistää 950 työntekijää. Valtra puolestaan julkaisi syyskuussa 2023 tiedon lippulaivatraktorinsa valmistuksen siirrosta Ranskasta takaisin Suomeen. Taustalla on kymmenien miljoonien investoinnit tehtaan logistiikkakeskukseen sekä maalaamon uudistamiseen. Valtra työllistää Suolahdessa 1100 työntekijää ja voimansiirtotehtaan laajennus tuo lähivuosina 200 työpaikkaa lisää. 

– Yritystemme kansainvälinen kasvutarina sai lisäpotkua AGCOn ansiosta. Mittavat, satojen miljoonien eurojen investoinnit tuotekehitykseen ja valmistukseen ovat luoneet pohjan tuotteidemme kasvavaan maailmanlaajuiseen kysyntään, kommentoivat Valtran toimitusjohtaja Jari Rautjärvi ja AGCO Powerin toimitusjohtaja Juha Tervala.

EnergyVaasa on pohjoismaiden suurin energiateknologian klusteri

Yhteisöpalkinnon saanut EnergyVaasa on energia-alan yritysten ja tutkimuslaitosten verkosto, joka on perustettu vuonna 2001. Klusterin tavoitteena on kehittää kestäviä teknologiaratkaisuja, jotka auttavat vähentämään päästöjä ja säästämään energiaa maailmanlaajuisella mittakaavalla. Yrityksiä ja muita organisaatioita klusterissa on yhteensä lähes 200. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on vuosittain 6 miljardia euroa ja viennin osuus liikevaihdosta on yli 80 prosenttia. Yrityksissä kehitetään huipputeknologiaa, joka keskittyy esimerkiksi älykkäisiin energiaratkaisuihin, merenkulkuun, kestävään energiaan, joustavaan energiakehitykseen ja digitalisaatioon. Yhteistyö on alueella erittäin merkittävä osa kokonaisuutta ja toimintaa ovat koordinoineet Oy Merinova Ab ja Vaasanseudun kehitys Oy VASEK.

– EnergyVaasa -klusteri on Pohjoismaiden merkittävin energiateknologiakeskittymä. Täällä jopa keskenään kilpailevat yritykset innovoivat ja kehittävät yhdessä energiatehokkaita ratkaisuja, joiden avulla edistetään globaalien ilmastotavoitteiden saavuttamista ja luodaan merkittävä osuus Suomen teknologiaviennistä, toteavat EnergyVaasa -brändin omistavien Vaasanseudun Kehitys Oy VASEKin ja Teknologiakeskus Oy Merinovan toimitusjohtajat Stefan Råback ja Mika Konu.

Kuvia yrityksistä: businessfinland.kuvat.fi/i/ADR96Zv4JnBsxcMHGg2EqwemYjTz7d8P

Presidentin kanslian kuvatili: https://www.flickr.com/photos/tpkanslia/

 

Lisätietoja:

  • Team Finland: Risto Huhta-Koivisto, Senior Advisor, Business Finland, [email protected], +358 40 343 3347
  • Neural DSP Technologies Oy: Dan Davies, CMO, [email protected], +447732084193
  • Kuusakoski Group: Tuomas Haikka, CSO, [email protected], +358 40 749 4218
  • AGCO-konserni: Pamela Engels, Senior Manager, Communications & Digital Marketing, [email protected], +358 40 1983 855
  • EnergyVaasa: Kristoffer Jansson, Communications & Brand Manager, Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK, [email protected] +358 40 539 4055

Team Finland -verkosto edistää Suomen ja suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Verkosto tukee julkisrahoitteisilla palveluillaan yrityksiä kansainvälistymisessä, houkuttelee Suomeen investointeja ja rakentaa Suomi-kuvaa maailmalla. Tutustu Team Finlandiin ja sen palveluihin www.team-finland.fi

Jaa sivu: