Content Section
Artikkelit

Rahoituksen tunteminen tuo varmuutta ja kilpailukykyä

Maksuttomissa vientikaupan rahoituspajoissa yrityksen avainhenkilöt tutustutetaan vientikaupassa käytettäviin rahoitusratkaisuihin ja keinoihin suojautua kaupanteon riskeiltä, kertoo rahoitusjohtaja Titta Mantila.

Vientikauppa on joukkuepeliä, eikä maailmalle kannata lähteä riskillä ja yksin. Finnvera aloitti viime syksynä vientikaupan rahoituskiertueen yhdessä alueellisten kauppakamarien, neljän pankin ja Suomessa toimivien luottovakuuttajien kanssa. Yksi merkittävimmistä motiiveista kiertueen käynnistämiseen ja yritysten herättelyyn olivat vientikaupan rahoitusbarometrin tulokset, jotka paljastivat, kuinka vähän yritykset tuntevat vientikaupan rahoitusmahdollisuuksia.

Tulosten valossa todennäköistä onkin, että suomalaisilta pk-vientiyrityksiltä jää vientikauppoja toteutumatta. Yrityksille saattaa myös syntyä luottotappioita, jotka olisivat vältettävissä, mikäli eri rahoitus- ja suojaustavoista oltaisiin paremmin kartalla. Tutkimukseen haastateltiin noin 650 suomalaista suoraa vientiä tekevää eri kokoista yritystä. Onko tilanne muuttunut? Se selviää, kun tuore barometri julkaistaan toukokuun aikana.

Vientikaupan rahoituskiertue on järjestetty tähän mennessä 14 paikkakunnalla. Rahoitusratkaisuihin liittyvää sanomaa on ollut kuuntelemassa noin 450 pk-yritysten avainhenkilöä ja muuta sidosryhmien edustajaa. Palaute tapahtumista, niiden sisällöstä ja hyödyllisyydestä on ollut erinomaista. Positiivisesta vastaanotosta innostuneena olemmekin miettineet jatkosuunnitelmia kumppaneidemme kanssa.

Finnvera panostaa yleisesti kasvua vientimarkkinoilta tavoittelevien pk-yritysten räätälöidympään neuvontaan. Järjestämme yksittäisille yrityksille esimerkiksi maksuttomia vientikaupan rahoituspajoja. Puolen päivän tilaisuuksissa yrityksen avainhenkilöt tutustutetaan vientikaupassa käytettäviin rahoitusratkaisuihin ja keinoihin suojautua kaupanteon riskeiltä. Pajoissa käymme asioita läpi yrityksen omien hankkeiden ja haasteiden kautta, sillä se on todettu opettavaisimmaksi tavaksi.

"

Rahoituksessa onnistuminen parantaa yrityksen kilpailukykyä ja mahdollistaa kauppojen voittamisen. 

"

Finnvera Info -lehdestä saamme lukea niin alku- kuin kasvuvaiheissa olevien yritysten menestystarinoita, joissa rahoitus on yhä useammin ollut kiinteä osa myyntiä. Rahoituksessa onnistuminen parantaa yrityksen kilpailukykyä ja mahdollistaa kauppojen voittamisen. 

Tapahtumilla ja neuvonnalla ei vielä ratkaista sitä ongelmaa, että pk-yrityksissä ei useinkaan ole talous- tai rahoitusjohtajaa. Näiden tehtävien kehittäminen on erityisen tärkeää kansainvälisiltä markkinoilta kauppaa hakeville, mutta myös voimakkaan kasvun yrityksille. Yrityksen oman osaamisen rinnalle tarvitaan aina myös osaavia ja ratkaisuhakuisia kumppaneita, joita löytyy tänä päivänä yllättävän helposti. Aloita sinäkin voittajajoukkueesi kasaaminen ottamalla yhteyttä esimerkiksi meihin!

Titta Mantila
rahoitusjohtaja