Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Ovatko vientikaupan riskit hallinnassa? Kokosimme 8 vinkkiä pk-yrityksille

22.11.2017

Monelle pk-yritykselle lähtö vientikauppaan ja ulkomaankaupan rahoitukseen voi tuntua melkoiselta seikkailulta. Seikkailuun voi kuitenkin lähteä, kun valmistautuu huolella. Finnvera kutsui pk-vientiyrityksiä treffeille ja esitti 8 simppeliä mutta tarkkaan harkittua kysymystä. Näihin vastaamalla mahdollisesti tuottelias vientimatka voi alkaa.

1. Onko viennin osuus liikevaihdostasi merkittävä?

Jos vastaat kyllä, potentiaalia yhteistyöllemme löytyy! Ulkomaankauppaan liittyvien riskien hallinta ja niiltä suojautuminen on yrityksellesi tärkeää, koska riskien toteutumisesta voisi koitua suuria taloudellisia tappioita toiminnallesi.                              

2. Pidätkö eksotiikasta ja liittyykö vientikauppojesi kohdemaihin riskejä?

Riskit voivat liittyä muun muassa seuraaviin tilanteisiin: sota, kapina, vallankumous, luonnonkatastrofit, ostajan maan lainsäädäntö tai viranomaisten toimet kuten valuutan siirto- tai vaihtorajoitukset, pakkolunastukset tai kansallistaminen. Finnveran takuilla voit poistaa liiallisesta eksotiikasta aiheutuvia maariskejä.

3. Onko kumppanisi ihan uusi tuttavuus?

Jos kumppanisi maksukyvystä tai maksuhalusta ei ole kertynyt aiempia kokemuksia, kumppanin toimintatapojen ja luotettavuuden arvioiminen voi olla haastavaa. Finnveran takuilla voit poistaa kauppakumppaniisi liittyvät luottoriskit. Riskeiltä suojautuminen on tärkeää myös vakiintuneissa kauppasuhteissa ja maksutavan valintaan kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota.

4. Tarvitsetko lainaa vientituotteen valmistamiseen?

Finnvera kantaa toimintaasi liittyvät luottoriskit, jolloin saat pankista helpommin lainaa. Eli anna vain mennä täysillä!

5. Jos kauppa peruuntuu valmistusaikana yrityksestäsi riippumattomista syistä ja ostaja tekee oharit, onko uuden kumppanin löytäminen ja vekottimesi myyminen vaikeaa?

Viejälle syntyy kustannuksia tuotteen valmistamisesta. Mitä räätälöidymmästä ja merkittävämmästä kaupasta on kyse, sitä vaikeampaa on löytää uusi ostaja ja sitä tärkeämpää viejän on suojautua alkuperäisen kumppanuussuhteen kariutumiseen liittyviltä riskeiltä. Finnveran takuilla voit kattaa syntyneet valmistuskustannukset vahingon sattuessa.

6. Vaatiiko kumppanisi jotain vakuuksia varmistuakseen toimituskyvystäsi?

Kauppakumppanisi on helppo saada pankiltasi takaus toiminnastasi aiheutuvien epävarmuuksien varalle, kun pyydät Finnveralta pankillesi vastatakauksen. Järkevät ostajat eivät kuitenkaan sokkona luota toimituskykyysi, vaan pyytävät vähintäänkin ennakkomaksunsa vakuudeksi takauksen.

7. Myönnätkö maksuaikaa kumppanillesi ihan itse?

Mitä pienempi ennakkomaksu ja mitä pidempi maksuaika, sitä kovempi rasite kaupasta syntyy kukkarollesi ja sitä tärkeämpää on maksun saantiin liittyviltä riskeiltä suojautuminen. Finnveran takuut ovat turvanasi, jos päätät itse ryhtyä luotottajaksi ja myönnät maksuaikaa kumppanillesi.

8. Haluaisitko maksun kaupasta nopeasti kassaan?

Maksuajan tarjoaminen saattaa olla kaupan voittamisen kilpailuvaltti. Anna pankkisi rahoittaa kumppanisi tarvitsema maksuaika sen sijaan, että rahoitat sen itse. Finnvera poistaa rahoitukseen liittyvät riskit pankiltasi, kumppanisi saa maksuaikaa ja oma likviditeettitilanteesi paranee saatavien kilahtaessa rahaksi kassaan.

Muista myös riskipolitiikka

Ulkomaankauppaan liittyy monenlaisia riskejä eikä kaikilta voi suojautua. Vältä kuitenkin turhien riskien ottamista tilanteissa, joihin löytyy suojautumiskeinoja. Olethan huolellisesti arvioinut, millaisia riskejä siedät tietoisesti itse ja millainen riskitaso on yrityksellesi hyväksyttävä? Riskien hallintaa varten on hyvä tehdä kirjallinen riskipolitiikka, jonka mukaisesti kaikki päätökset riskinotosta tehdään. Riskipolitiikan teko lähtee riskien tunnistamisesta sekä niiden suuruuden ja todennäköisyyden arvioinnista.

Erilaiset riskeiltä suojautumisen keinot kannattaa käydä huolella läpi ja arvioida niiden kustannuksia riskin toteutumisen aiheuttamaan mahdolliseen taloudelliseen tappioon nähden. Riskit tulisi analysoida jo ennen kauppaneuvotteluja, jotta kaupan kannattavuus tulee varmistettua ja suojautumisen kustannukset sisällytettyä kauppahintaan.

Mitä ajatuksia kysymykset herättivät yrityksessäsi? Ovatko omat vastauksesi valmiina?

Seuraa Finnveraa somessa ja osoitteessa Finnvera.fi/uutishuone. Lisätietoja vientikaupan rahoitusvaihtoehdoista ja riskeiltä suojautumisesta löydät päänavigaation Vienti-otsikon alta.

Ota yhteyttä:

Finnveran rahoitusneuvonta 029 460 2580 (arkisin 9.00–16.15).

Jätä yhteydenottopyyntö.

Lue lisää aiheista:

Vientikaupan luottoriskit

Vientitakuutoiminta

Maaluokitukset ja maaluokituskartta

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot