Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Ottaisitko sinä yrittäjyyden riskin? – Yrittäjyyteen on monta tietä

05.09.2018

Elinvoimaiset yritykset ovat talouden kivijalka ja antavat työtä suomalaisille. Siispä hyvää yrittäjän päivää 5.9., kaikki yrittäjät! Mutta miksi yrittäjyyttä usein lähestytään vain uhkien näkökulmasta? Entä ottaisitko sinä yrittäjyyden riskin? Tästä keskusteltiin heinäkuussa 2018 Porin SuomiAreenassa. Keskustelussa murtui monta yrittäjyyden myyttiä.

Kenestä on yrittäjäksi?

Päätyvätkö vain yrittäjäperheiden lapset yrittäjiksi? Tutkimus osoittaa, että yrittäjyys ei välttämättä vaadi aiempaa kokemusta yrittäjyydestä. Toimialan tuntemus ja kokemus alan töistä voi olla tärkeämpi tae yrittäjänä menestymiselle. Esimerkiksi myyntityö voi olla hyvin yrittäjämäistä, tekipä sitä omassa yrityksessä tai toisen palveluksessa. Palvelualojen kasvaessa yrittäjyys voi olla yhä useammalle varteenotettava vaihtoehto. Kun osaat tuotannon, voit ostaa asiantuntemusta muihin asioihin, kuten kirjanpitoon, sanoi pitkän linjan sahayrittäjä, Kinnaskoski Oy:n toimitusjohtaja Jyri Nenonen SuomiAreenassa.

Yrittäjäksi voi ryhtyä yrityskaupalla

Yrittäjäksi on monta tietä. Paljon puhutaan start-upeista, mutta toimivan yrityksen ostaminen ja siihen liittyvä yrityksen kasvupotentiaali ansaitsee enemmän huomiota. Yrityskaupalla pääsee kiinni toimivaan liiketoimintaan ja asiakaskuntaan. Yrityksen omistajanvaihdoksiin liittyy paljon mahdollisuuksia - Onnistunut sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa yleensä nostaa yrityksen kasvuun, painotti Finnveran aluepäällikkö Janne Koivuniemi SuomiAreenassa. Rahoituksen järjestyminen on yrityskaupoissa aivan ratkaisevaa, sillä usein puhutaan suurista summista suhteessa henkilökohtaiseen varallisuuteen.

Pääseekö yrittäjä koskaan eläkkeelle?

Yrittäjät tekevät tyypillisesti pitkää päivää korkealla iällä, ja monet yrittäjät haluavatkin tehdä, kertoo yrittäjien eläköitymistä tutkiva akatemiatutkija Monika von Bonsdorff. Monilla on kova huoli mahdollisista työntekijöistä. Yrittäjäkin pääsee eläkkeelle, mutta yrityksen omistajanvaihdoksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Liikkeelle pääsee ottamalla yhteyttä asiantuntijaan, monet aloittavat tilitoimistosta. Myös Finnveraan voi olla yhteyksissä.  

Yrittäjän loma – pelkkä vitsi?

Huonosti nukuttuja öitä on ollut, ja usein melko pienetkin asiat saattavat valvottaa kolmen aikaan yöllä. Niin pienet, että aamulla ne on suurin piirtein ratkaistu, totesi Jyri Nenonen ja kertoi, että nuorempana hän ei pystynyt pitämään lomia. Nyt pystyisi, mutta ei halua. Joka tapauksessa yrittäjänkin on tärkeää miettiä omaa jaksamistaan, sillä ihmiset ikääntyvät yksilöllisesti, muistutti Monika von Bonsdorff. Sitoutuminen yrittäjyyteen vaikuttaa lisäksi koko lähipiiriin. On hyvä löytää jokin itselle sopiva tapa irtautua ja rentoutua yrittäjyyden paineista.

Yrittäjyyden riski?

Tutkimuksen valossa isompiin yrityksiin tarttuvat kenties hieman enemmän riskinottoa sietävät henkilöt, kun taas pienempiin yrityksiin päätyvät kädentaitajat, kertoi Monika von Bonsdorff. Toisaalta, kuten yrittäjä Jethro Rostedt kiteytti: Ei yrittämisessä sen suurempia riskejä ole kuin elämässäkään. Moni kokee kutsumusta yrittäjyyteen ja siihen liittyvään vapauteen, mutta yrittäjyys voi sopia toisenlaisellekin luonteelle. Yrittäjyyteen ohjaavia instansseja on olemassa paljon. Tarvetta voisi silti olla myös neuvontataholle, joka ohjaa yrittäjyydestä pois, jos yritys ei lähde lentoon, totesi yrityskauppoja työkseen välittävä Juha Rantanen Suomen Yrityskaupat Oy:sta.

Finnveran ja Jyväskylän yliopiston järjestämä keskustelu Ottaisitko sinä yrittäjyyden riskin – ilman sopeutumiseläkettä? käytiin SuomiAreenassa 18.7.2018. Katso keskustelu linkin kautta! Koko kesto on noin 60 minuuttia.

Lue myös:

Ikääntyvän yrittäjän vaihtoehdot: yrityksen lopetus tai myynti? - Omistajanvaihdoksella uutta kasvua

Toimialatuntemus tukee selvästi yrityskaupan onnistumista

Lisätietoa omistajanvaihdoksista.

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot