Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Muutakin kuin tunnearvo

20.04.2016

Viime vuonna Finnvera oli mukana rahoittamassa 120 miljoonalla eurolla liki tuhannen suomalaisen pk-yrityksen omistusjärjestelyjä. Nopeasti arvioiden määrä voi vaikuttaa suurelta, mutta silti tuhansia omistajanvaihdoksia jää vuosittain toteutumatta.

Tutkimusten mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana kymmenet tuhannet yritykset Suomessa vaihtavat omistajaa tai lopettavat toimintansa. Joka puolella puhutaan nyt startupeista, mutta niiden varjoon jäävät omistajanvaihdokset ovat merkittävä tekijä maamme talouskasvun kannalta. Jokainen yritysjärjestely ja omistajanvaihdos on uuden kasvun mahdollisuus. Omistajanvaihdosta voikin verrata omakotitalon ostoon, sillä usein uusi omistaja lähtee tarmolla remontoimaan ja tekemään kodista oman näköistä. Lähes puolessa tapauksista yritystoiminnan myymistä ei kuitenkaan edes mietitä. Tai jos mietitäänkin, se aloitetaan liian myöhään.

Omistajanvaihdoksen pohtiminen liittyy usein niihin hetkiin, jolloin tehdään suunnitelmia golf-osakkeen hankinnasta Malagasta tai mietitään, miten pian lisääntyvän vapaa-ajan parhaiten käyttäisi. Tarjotakseen jatkajalle mahdollisimman elinvoimaisen ja arvokkaan yrityksen, tulisi omistajanvaihdoksen ainakin vilahtaa mielessä jokaisena päivänä. Sen pitäisi näkyä yritystoiminnan pitkän tähtäimen suunnitelmissa ja investoinneissa niin, että yrityksellä on muutakin arvoa kuin tunnearvo siinä vaiheessa, kun sille aletaan etsiä jatkajaa. Asia on ajankohtainen aina.

Omistajanvaihdos edellyttää usein ulkopuolista rahoitusta. Kannattaviin hankkeisiin löytyy rahoitusta, ja meidän tehtävämme onkin rahoituksen keinoin varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus myös omistajan vaihtuessa. Kun yritys on hyvässä kunnossa, pullat ovat hyvin uunissa niin rahoituksen kuin uuden omistajan löytymisen suhteen.

Parhaimmillaan oma yritys on investointi, joka antaa sinulle paljon vielä senkin jälkeen, kun luovut itse sen luotsaamisesta.

Kirjoittaja on Finnveran liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi.

Lue lisää omistajanvaihdoksista ja laske yrityksesi arvo

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot