Content Section
Artikkelit

Matkailuala haluaa ulkomaiset turistit takaisin Suomeen – Kuopioon valmistui saunakeidas miljoonainvestointina

Luodon tavoitteena on palvella ympärivuotisesti paitsi paikallisia asukkaita ja yrityksiä, mutta myös kansainvälisiä matkailijoita, kertoo Ville Iivonen.
Published date

Matkailuala pohtii kiivaasti, miten koronapandemian aikana kadonneet ulkomaiset turistit saadaan kiinnostumaan taas Suomesta. Yksi matkailuvaltti on luonto ja sen ympärille kehkeytyvät elämykset. Kuopiossa avautui huhtikuun lopussa Luoto-niminen järvimatkailukeskus, jonka ytimessä ovat sauna ja puhdas pohjoismainen ruoka. Finnvera on ollut mukana rahoittamassa hanketta.

Keskeisellä paikalla Kuopion satama-alueella sijaitseva Luoto tarjoaa sauna-, ravintola- ja kokouspalvelujen lisäksi erilaisia aktiviteetteja. Luodon ympärille rakentuvaan verkostoon on tarkoitus kerätä iso joukko elämyspalveluja tuottavia yrityksiä, jolloin markkinointiponnistukset on mahdollista tehdä keskitetysti. 

– Kuopion kaupunki on auttanut paljon paikan kanssa. Se on investoinut muun muassa aallonmurtajaan, satama-alueen kehittämiseen ja muuhun infraan. Vastaanotto on ollut kiitettävä. Saunasta ja ruuasta on tullut hyvää palautetta. Haluamme olla koko kansan olohuone, sanoo Ville Iivonen.

Hän on hallituksen jäsen Isompi Visio Oy:ssä, joka omistaa puurakenteiset kiinteistöt ja pyörittää Luodon operatiivista toimintaa.

Luoto on piristysruiske koko Järvi-Suomen matkailulle.

Sauna- ja ravintolamaailma pohjautuu Iivosen ja hänen yhtiökumppaneidensa kehittämään saunaravintolakonseptiin. Konseptin keskiössä ovat autenttinen saunaelämys ja puhdas pohjoismainen ruoka. Ideaa on testattu vuosia menestyksekkäästi Helsingissä ja Tampereella. Tampereen saunaravintola Kuuma siirtyi huhtikuussa uudelle omistajalle.

Konsepti syntyi alun perin, kun Iivonen yritti etsiä ulkomaisille ystävilleen ja yritysvieraille laadukkaita saunapaikkoja. 

– Luodon tavoitteena on palvella ympärivuotisesti paitsi paikallisia asukkaita ja yrityksiä, mutta myös kansainvälisiä matkailijoita.

Luoto Kuopion terassi ja näkymä saunaosastolta Kallavedelle.

Rahoitus keskeisessä osassa

Luoto on maksanut investointina miljoonia euroja. Matkailuhanke on saanut rahoitusta Finnveralta ja ELY-keskukselta. Finnvera on antanut takauksen pankkilainalle.

Iivonen korostaa rahoittajien roolia hankkeessa. Niiden ansiosta investoinnissa ei ole jouduttu tekemään kompromisseja.

– Olemme nyt siinä pisteessä, jossa ajattelimme olla tulevaisuudessa. Kaikki asiat ovat edenneet nopeutetusti. Finnvera on ollut myös aiemmissa hankkeissa mukana. Heidän kanssaan neuvottelut sujuivat hyvin, vaikka aika investoinnille ei ole otollisin sodan ja energiakriisin takia, hän sanoo.

Finnveran aluepäällikön Johanna Reinikaisen mukaan Luoto on piristysruiske koko Järvi-Suomen matkailulle. Erityisrahoituslaitos on vahvasti mukana matkailuhankkeissa eri puolilla Suomea.

– Rahoitusta haettaessa on huomioitava muun muassa yrityksen ansaintalogiikka, kannattavuus sekä itse hankkeen uskottavuus. Lisäksi yrittäjätaustan täytyy tukea hanketta. Mitä, miten ja kenelle tehdään? Kaiken pitää olla terveellä pohjalla. Etenkin isompien hankkeiden kohdalla rahoittajia kannattaa lähestyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Reinikainen kertoo.

Teksti: Kimmo Koivikko
Kuvat: Ilkka Rytkönen

Jaa sivu: