Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Iso sopimus toi kasvukivut – Finnveran pk-takaus auttoi Arcturiaa rahoitusongelmissa

Arcturian toimitusjohtaja Janne Konttaniemi pitää pk-takausta tärkeänä rahoitusvaihtoehtona kasvuyrityksille.

04.02.2020

Ulkopuolinen rahoitus ruokkii tehokkaasti pk-yritysten kasvua, sillä yleisimmät syyt lainarahalle ovat investoinnit ja käyttöpääoman tarve kasvun tukemiseksi. Ongelmana rahoituksen saatavuudelle voivat kuitenkin olla vakuusvaatimukset. Finnveran uuden pk-takauksen tavoitteena on helpottaa yritysten vakuuspulaa ja sitä kautta rahoituksen saatavuutta. Rovaniemeläiselle Arcturialle pk-takaus toi heti piristysruiskeen.

Videoneuvottelupalveluihin erikoistunut Arcturia oli samassa tilanteessa tuhansien muiden pk-yritysten kanssa. Kasvu vaatii ulkopuolista rahoitusta, mutta sen saaminen ei ole helppoa. Lähes puolet viimeisimpään pk-yritysbarometriin vastanneista yrittäjistä arvioi ulkopuolisten rahoittajien luottopolitiikan kiristyneen vuoden aikana. Suurimpana yksittäisenä syynä olivat kireät vakuusvaatimukset.

– Olemme tapelleet kassan kanssa, ja rahoituksen saaminen on ollut meille haastavaa. Onneksi kaksi rahoitusyhtiötä on uskonut meihin. Ja nyt saimme Finnveran pk-takauksen. Pk-takaus lanseerattiin meidän kannaltamme oikeaan aikaan, sanoo Arcturian toimitusjohtaja Janne Konttaniemi.

Pk-takauksen vahvuus on nimenomaan vakuudettomuus. Finnvera takaa pankin myöntämästä lainasta 80 prosenttia, ja lainamäärä voi olla 12 500–150 000 euroa.

Pankki hakee takauksen Finnveralta yrityksen puolesta. Sitä ennen pankki tarkastaa, että pk-takauksen ehdot täyttyvät. Yrityksen pitää olla yli kolme vuotta vanha, kasvuhakuinen, eikä luottotiedoissa saa olla häiriömerkintöjä.

Arcturia otti takauksen maksimisummalle.

­– Pk-takaus on hyvä tuote, sillä se on rahamäärältään riittävän kattava. Kaikki toimi meidän kannaltamme nopeasti ja kivuttomasti, Konttaniemi kertoo.

Hänen mukaansa rahat menevät suoraan Hansel-projektiin liittyviin kehityskuluihin ja laitehankintoihin. Arcturia voitti valtion omistaman yhteishankintayhtiön kilpailutuksen puitesopimuksesta.

Sopimus ruokkii kasvua

Monivuotisen sopimuksen aikana Arcturia voi myydä julkishallinnolle videoneuvottelupalveluita ja niihin liittyviä laitteita. Hansel-sopimuksen ansiosta yrityksen liikevaihto yli tuplaantui 1,3 miljoonaan euroon vuonna 2018.

– Kisa oli tiukka. Yksi vahvuuksistamme on se, että teemme tätä pääbisneksenä. Monet asiakkaamme edellyttävät räätälöityjä palveluja. Etenkin julkinen sektori, Konttaniemi vahvistaa.

Yli 10-vuotiaalla Arcturialla on Rovaniemen lisäksi kaksi muuta toimipistettä. Ne sijaitsevat Kokkolassa ja Helsingissä.

Toimitusjohtajan mukaan toimipisteiden sijaintiin ovat vaikuttaneet osakkaiden kotipaikat. Helsinkiin yritys avasi toimipisteen, kun se halusi reagoida nopeammin asiakkaidensa palvelupyyntöihin.

– Meillä on palkkalistoilla viisi henkilöä, joista neljä on myyjiä. Uusien myyjien palkkaaminen on haastavaa. Ala on edelleen aika spesifi, joten myyjän pitää ymmärtää laajoja kokonaisuuksia. Varsinaiset palvelut tuotamme toisen yhtiömme kautta, Konttaniemi sanoo.

Hän arvioi, että puitesopimus Hanselin kanssa tuo arvokasta kokemusta. Arcturian tavoitteena on jatkaa kasvua.

– Sopimus on meille vahva referenssi tulevaisuutta ajatellen, Konttaniemi uskoo.

Teksti: Kimmo Koivikko

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot