Content Section
Valmet

Valmetilta laitteisto tekstiilien kierrätyslaitokselle Ruotsiin Finnveran takuulla

Valmet toimittaa laitteistoa Renewcellin Ruotsin Sundsvalliin rakennettavaan uuteen tekstiilien kierrätyslaitokseen.
Tehdasalue

Valmet toimittaa laitteistoa Renewcellin Ruotsin Sundsvalliin rakennettavaan uuteen tekstiilien kierrätyslaitokseen. Laitos tulee kierrättämään 60 000 tonnia tekstiilikuitua vuodessa, ja kapasiteettia on mahdollista kasvattaa tulevaisuudessa. Patentoidun prosessinsa avulla Renewcell pystyy kierrättämään kuitupohjaiset tekstiilijätteet, kuten puuvilla- ja viskoosivaatteet, valmistamalla niistä liukosellua Circulose-tuotenimellä, josta voidaan edelleen valmistaa uusien vaatteiden raaka-ainetta. Kyseessä on Renewcellin ensimmäinen kaupallisen mittakaavan laitos, jonka on määrä aloittaa toimintansa vuoden 2022 alkupuolella. Vuonna 2018 Renewcell avasi koelaitoksen Kristinehamnissa.

Päälaitetoimittajana on Valmet, joka pystyy hyödyntämään selluteollisuudessa hiottua teknologiaansa uudenlaisten tekstiilikuitujen tuotannossa.

– Kestävä tekstiilien kierrätys on hyvin linjassa Valmetin tavoitteen kanssa muuntaa uusiutuvat luonnonvarat kestäviksi tuloksiksi. Tämä Renewcell-projekti on erinomainen esimerkki siitä, miten sellu- ja paperiteknologiaa voidaan hyödyntää tekstiilien kierrätyksessä. Hanke on tärkeä referenssi tällä uudella kasvavalla liiketoiminta-alueella. Odotamme menestyksekästä hankkeen toteutusta ja jatkuvaa yhteistyötä Renewcellin kanssa, sanoo Valmetin sellu- ja energia-liiketoimintalinjan johtaja Bertel Karlstedt.

– Muodin ilmasto- ja ympäristövaikutukset tulevat vain kasvamaan, ellei kierrätysmateriaaleja, kuten Circulosea oteta käyttöön laajassa mittakaavassa. Kun Valmetin kaltainen luotettava toimittaja toimittaa meille päälaitteet, pienennämme projektiriskiä ja saamme sitoutuneen kumppanin, jolla on alansa johtavaa asiantuntemusta. Odotamme tiivistä yhteistyötä Valmetin kanssa huippuluokan tekstiilien kierrätyslaitoskonseptin toteuttamisessa, mikä voidaan ottaa käyttöön Ortvikenin lisäksi kaikkialla maailmassa, kommentoi Renewcellin toimitusjohtaja Patrik Lundström.

Finnvera on myöntänyt ostajaluottotakuun noin 51 miljoonan euron (520 miljoonan Ruotsin kruunun) luotolle. Luotonantajina toimivat Nordea ja Ruotsin vientiluottolaitos SEK. Hankkeen start-up-luonteen vuoksi rahoitusjärjestely toteutettiin projektirahoituksena.

Tekstiilien kierrätystä ja kestävää muotia arvostetaan yhä enemmän kuluttajien arjessa. Finnveran kannalta tämä oli mielenkiintoinen rahoitushanke, jolla on positiivisia ympäristövaikutuksia, kun tekstiilien kierrätys ja jatkokäyttö tehostuu. Sellutehtaiden rahoitus on merkittävä osa Finnveran rahoitustoimintaa, mutta liukosellu on tuotteena uudempi Finnveralle, sanoo rahoituspäällikkö Cecilia Saarnia.

Uusi teollinen toiminta korvaa vanhaa

Laitos on myös erinomainen esimerkki teollisesta käänteestä, joka luo kasvua uusille toimialoille. Laitos nousee Sundsvallin Ortvikenin lakkautetun paperitehtaan alueelle, ja luo sinne uudenlaista toimintaa ja uusia työpaikkoja.

– Meille on ilo olla tukemassa suomalaista uutta, innovatiivista selluteknologiaa. Toivottavasti näemme jatkossakin vastaavanlaisia hankkeita, joissa kestävä kehitys ja kiertotalous ovat merkittävässä roolissa, Saarnia sanoo.

Takuun haltija: Nordea Bank Oyj, sivuliike Ruotsissa
Viejä: Valmet Technologies Oy ja Valmet AB
Luotonantaja: Nordea Bank Oyj ja Aktiebolaget Svensk Exportkredit
Ostaja ja luotonsaaja: Re:NewCell AB
Vietävät tuotteet: Laitteisto ja siihen liittyvät palvelut tekstiilien kierrätyslaitokseen
Vientimaa: Ruotsi
Luoton määrä: noin 520 miljoonaa Ruotsin kruunua
Luottoaika: 1,5 + 8,5 vuotta
Ympäristö- ja sosiaalisten riskien luokka: B
Tiedot hankkeen ympäristö- ja sosiaalisten vaikutuksista (B-luokassa):
Hankkeella on positiivisia ympäristövaikutuksia. Hanke edistää kiertotaloutta ja korvaa uusien luonnonvarojen käyttöä. Keskeiset asiat ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arvioinnossa liittyivät raaka-aineen hankintaketjuun ja sen sosiaalisiin vaikutuksiin.
Yhteydenotot: [email protected]
Tiedot julkaistu: 14.7.2021

Jaa sivu: