05.10.2017

Kaikki alkoi Suomen Kansallisoopperasta, jossa tuolloin 25-vuotias Marja Putkisto toimi tuntiopettajana ja kehitti Method Putkisto -metodin perustan. Hän muutti Lontooseen opiskelemaan ja piti ensimmäisen tuntinsa, jonka kävijämäärä räjähti muutamassa kuukaudessa. Hän ymmärsi nopeasti, että käsillä on jotain, joka tulee saada mahdollisimman monen suomalaisen avuksi.

– Jälkikäteen kiitän itseäni siitä, etten mitätöinyt omaa ajatustani. Yrittäjyys on väline, joka mahdollistaa Methodin ilosanoman levittämisen, Putkisto toteaa.

Sittemmin kehon notkeutta ja lihastasapainoa parantava menetelmä Method Putkisto on saavuttanut maailmanlaajuisen suosion ja valittu yhdeksi Suomen kansainvälisistä menestystuotteista. Putkisto on julkaissut 11 kirjaa – joista viimeisimmän tänä vuonna – ja työskennellyt 30 vuotta kehonhallinnan ammattilaisena Suomessa ja toisessa kotimaassaan Iso-Britanniassa.

– Kun aloitin, liikuntaa tarjottiin julkisena palveluna työväenopistoissa. Oli käänteentekevää muuttaa se liiketoiminnaksi. Olin alan ensimmäinen, joka suojasi brändinsä tavaramerkillä. Samalla nostin suomalaisen hyvinvointi- ja kehonhallinta-alan kansainvälisesti tunnetuksi. Suurin saavutukseni on kuitenkin kouluni: Method Putkisto Instituutti, joka on jakanut jo tuhansia todistuksia ja vaikuttaa siten ohjaajien kautta päivittäin monen suomalaisen hyvinvointiin.

Intohimosta yrittäjyyteen

Kun omasta intohimosta tulee yrityksen päätuote, avainasemaan nousee innostava myyntityö. Yhteistyökumppanitapaamisissa kyse on Putkiston mukaan siitä, miten toisen tarpeisiin osaa aidosti samastua ja räätälöidä palvelun näiden tarpeiden mukaan.

– Fyysiset tuotteet myyvät itse itsensä, mutta me myymme muutosta ja taitoa itsenäisyyteen. Nämä ovat abstrakteja asioita, ja kohtaaminen vaatii molemminpuolista kiinnostusta. Jos yrittäjä seisoo asiansa takana, valmiustilan ja sitoutumisen vaistoaa, Putkisto summaa.

Method Putkiston kansainvälistymisen takana on lukuisia kohtaamisia ja hitunen onneakin. Putkisto lainaa mielellään brittinäyttelijä Judi Denchiä, joka on määritellyt urapolkuaan sattumusten summaksi – ”it’s luck who you meet”.

– Omalla matkallani yrittäjänä olen ottanut kiinni siitä, mitä eteen on tullut. Elämä ei mene niin, että asiat tapahtuvat täydellisellä hetkellä – on aloitettava, vaikkei vielä pystyisi lupaamaan mitään. Tämä pätee minkä tahansa yrityksen kansainvälistymiseen.

Yrityksen matkaa määrittelee myös tasapainoilu uudistumisen ja vanhan säilyttämisen välillä.

– Kun kasvu on liian nopeaa, kuten meillä, sitä vain yrittää selviytyä kysynnästä. Nyt haaste on samanaikaisesti kehittää uutta ja suojata olemassa olevaa. Tärkeää on myös avata ketjun jäsenille suurempaa näkymää siitä, miten ketju toimii yhdessä. Vastaavasti uusiutumisen täytyy olla elämäntapa – edelläkävijän paikka on yksinäinen ja jännittävä, eikä se sovi turvallisuutta hakeville, vaan asiansa merkityksellisyyteen luottaville.

Ryhdikkäästi tulevaisuuteen

Tällä hetkellä työn alla on yrityksille suunnattu Marja Putkisto Ryhtikoulu/Ryhtienkeli-palvelumuotoiluhanke, jonka tavoite on muuttaa suomalaisten tapa olla töissä.  Ensimmäiset pioneeriyritykset ovat lähtökuopissa. Tulevaisuuden tahtotila on selkeä.

– Näen meidät selkeästi suomalaisena ja kansainvälisenä hyvinvoinnin erikoisosaamispalvelua tarjoavana yrityksenä, joka yhdistää taiteen, tekniikan ja tieteen designmuodossa jokaiselle ihmiselle.

Aika on Method Putkistolle vähintäänkin yhtä suotuisa kuin alkuaikoinakin. Terveysala on yksi Suomen viennin kärkisektoreista ja terveys- ja hyvinvointipalvelujen kehitys globaali megatrendi. Putkisto haluaa valaa uskoa terveysteknologian ja hyvinvoinnin aloilla aloittelevien suomalaisyritysten mahdollisuuksiin kansainvälisillä markkinoilla.

– Meillä on valtavasti osaamista, ja oikeanlaisella yhteistyöllä se saadaan varmasti poikimaan. Neuvoni kansainvälistyville yrittäjille on: Tartu tilaisuuteen, ole rohkea, aikaasi edellä ja avoin uudelle!

Suomi100 vahvisti suomalaisuutta

Finnveran tuki on ollut Method Putkiston kasvulle olennainen mahdollistaja, ja Putkisto kiittelee eritoten kannustavaa henkeä ja tapaa suhtautua yrittäjyyteen.

– Tämän kaltaisen yrittäjäjengin jäsenyys on ilo! Finnvera on ymmärtänyt sen, että silloinkin kun menee hyvin, ei voi levätä laakereillaan ja kun on enemmän voimavaroja, vastuualueenkin tulee kasvaa. Yrittäjyydessä joko kehittyy jatkuvasti tai pysähtyy ja lakkaa olemasta.

Suomen juhlavuotta silmällä pitäen Putkisto alkoi pohtia, miksi ja miten metodi on arvoiltaan ja tavoitteiltaan perin juurin suomalainen innovaatio. Hän pitääkin itseään maailmalla suomalaisuuden ja yrittäjyyden lähettiläänä.

– Nykymaailman murroksessa en oikeastaan usko mihinkään muuhun kuin yrittäjyyteen – muutos lähtee aina itsestä. Yrittäjät pitävät pyörät pyörimässä, ja innovatiivisuus on selviytymisen edellytys.

Method Putkisto

  • Kehonhallinta- ja lifestylekonsepti, ohjaajaverkosto ja studioketju
  • Method Instituutti sijaitsee Suomessa ja Lontoossa – kursseja ja ketjun jäseniä toimii ympäri maailmaa
  • Palvelu työllistää noin 100 ketjun jäsentä, joiden liiketoiminnasta syntyy kokonaisliikevaihto
  • Method Putkisto Finland käyttää ostopalveluita: toimijoita on noin 10-20 tuotannosta riippuen
  • methodputkisto.com