30.06.2016

Monenkirjavan kansio- ja tiedostoviidakon sijaan yksi yhteinen digitaalinen dokumentti, joka löytyy tietokoneelta helposti monilla eri hakukriteereillä ja jonka muokkaushistoria on tarkasti tallessa.

Siinä pähkinänkuoressa tamperelaisen M-Filesin ohjelmistoinnovaatio, jolle myös Gartnerin ja Forresterin kaltaiset kansainvälisesti arvostetut markkinatutkimuslaitokset ovat povanneet globaalia läpimurtoa. Niiden mielestä tamperelaisyritys mullistaa tuotteellaan tiedonhallinnan tulevaisuuden ja lyö polvilleen muun muassa Microsoftin, Oraclen ja IBM:n kaltaiset IT-jätit.

Kehut luonnollisesti lämmittävät toimitusjohtaja Miika Mäkitalon mieltä.

– Meidät on rankattu oman toimialamme kirkkaimpaan kärkeen, vaikka olemme ohjelmistojätteihin verrattuna pieni toimija. Toisaalta ihan oikeaan nuo arviot osuvat. Olemme kääntäneet perinteisen kansioperusteisen dokumentinhallinnan huomattavasti käyttäjäystävällisemmäksi. Periaatteessa teemme tiedonhallinnalle saman, minkä Apple teki aikanaan musiikinkuuntelulle, Mäkitalo tiivistää.

Suoraan kansainvälisille vesille

M-Filesin IT-juuret ulottuvat vuosituhannen vaihteeseen, mutta nykyinen bisnesfokus alkoi kirkastua vasta sen jälkeen. Yhtiössä linjattiin, että helposti skaalattavalle tuotteelle haetaan kasvua ennakkoluulottomasti kansainvälisiltä markkinoilta – ja kaiken kukkuraksi niistä kaikkein haastavimmilta eli Yhdysvalloista.

– Yhdysvallat on jokaiselle ohjelmistoyritykselle se markkina, jolla menestymisestä unelmoidaan. Onnistuminen voi räjäyttää pankin, mutta toisaalta siellä voi polttaa valtavasti rahaa saavuttamatta yhtään mitään, Mäkitalo tiivistää.

Unelmat mielessään, mutta jalat maassa M-Files perusti vuonna 2009 Yhdysvaltoihin tytäryhtiön ja alkoi rakentaa omaa suoramyyntiorganisaatiotaan ja jälleenmyyjäverkkoaan. Sitkeys palkittiin, sillä kolme vuotta myöhemmin tutkimusyhtiö Gartner noteerasi suomalaishaastajan ensimmäisen kerran ja nimitti sitä tiedonhallinnan tiennäyttäjäksi.

Kansainvälinen tunnustus puhalsi myyntiin selkeää myötätuulta. Tällä hetkellä yhtiössä on Dallasissa noin sata työntekijää ja tukenaan laaja jälleenmyyjäverkosto. Vuonna 2015 M-Files laajensi Britanniaan. Vuonna 2016 suunnataan Eurooppaan ja Australiaan, josta matka jatkuu Aasiaan.

– Kasvu on ollut tasaisen reipasta, mutta tämä on vasta alkua. Meidän visiomme on ollut yhtiön alusta lähtien se, että nousemme toimialamme edelläkävijäksi. Ei siitä ole mitään tarvetta tinkiä, runsaan 30 miljoonan euron liikevaihtoa tekevän ja runsaat 300 henkilöä työllistävän yrityksen toimitusjohtaja painottaa.

Verkostoista ja asiantuntijoista iso apu

M-Filesin kasvupotentiaali on herättänyt myös sijoittajien kiinnostuksen. Tuorein esimerkki on maaliskuussa 2016 saatu 33 miljoonaa euroa, josta pääosa tuli ranskalaiselta Partech Venturesilta. Vuonna 2013 yhtiön taustalle tulivat Teollisuussijoitus ja brittiläinen EFJ Esprit. Samalla yhtiön hallitukseen ja johtoportaaseen nimitettiin kansainvälistä väriä.

– Osaamista löytyy myös Suomesta, mutta tässä kohtaa haimme uusia kontakteja ja verkostoja tukemaan kasvua, Mäkitalo selvittää.

M-Files on matkan varrella saanut rahoitusta myös Tekesiltä ja ollut mukana muun muassa Global Access -ohjelmassa. Finnvera on puolestaan tarjonnut toimitusvakuuksia ja käyttöpääomarahoitusta. Arvokasta asiantuntija-apua on lisäksi antanut Finpro.

Team Finland -verkoston toiminnan keskittäminen saman brändin alle on ehdottomasti oikea liike. Nyt kaikki olennaisimmat kansainvälistymispalvelut ovat samassa osoitteessa, mikä on yritykselle aina helpompaa, Mäkitalo kiittelee.

Myös esimerkiksi Suomen suurlähetystöjen tarjoama tuki on hänen mielestään arvokasta, kun pyritään uusille markkinoille.  Suurlähetystöjen asiantuntemuksen ja verkostojen avulla avautuu ovia, joille tavallinen suomalaisyritys ei välttämättä muuten pääsisi edes kolkuttamaan.

– Pohjoismaissa ja esimerkiksi Britanniassa suurlähetystöjen hyödyntäminen voi tuntua vähän vanhanaikaiselta, mutta monissa itäisen Euroopan maissa ja etenkin Aasiassa se toimii hyvin, Mäkitalo muistuttaa.

M-Files Oy

Tamperelainen, vuonna 1987 Motiivi-nimisenä perustettu tiedonhallinnan ohjelmistoyhtiö. Vahvasti kasvavan yhtiön liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa, työntekijöitä on runsaat 300. Toimipisteet Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ruotsissa. www.m-files.com/fi

Team Finlandin rooli

Team Finland -verkosto on tarjonnut arvokasta ja monipuolista asiantuntija-apua, kansainvälisiä verkostoja sekä rahoitusta, kun yhtiö on suunnannut vientimarkkinoille. M-Files on ollut mukana muun muassa Tekesin Global Access -ohjelmassa. Finnvera on mahdollistanut kasvua tarjoamalla kaupankäyntiin ja toimituksiin liittyviä vakuuksia sekä käyttöpääomarahoitusta ja Suomen suurlähetystöt auttaneet suhteiden luomisessa uusilla markkinoilla.

Edistysaskeleita matkalla maailmalle

M-Files perusti vuonna 2009 Yhdysvaltoihin tytäryhtiön. Samalla se alkoi rakentaa omaa suoramyyntiorganisaatiotaan ja jälleenmyyjäverkostoaan. Kolme vuotta myöhemmin tutkimusyhtiö Gartner nimitti M-Filesia tiedonhallinnan tiennäyttäjäksi.

Tällä hetkellä yrityksellä on Dallasissa noin sata työntekijää ja tukenaan laaja jälleenmyyjäverkosto. Vuonna 2015 M-Files laajensi Britanniaan. Vuonna 2016 se suuntaa Eurooppaan ja Australiaan, josta matka jatkuu Aasiaan.