08.06.2016

Kun Lahden Palokalusto Oy:n alkuperäinen omistaja päätti vuonna 2010 jäädä eläkkeelle ja myydä yrityksen, silloiset työntekijät Tommi Huttunen, Kari Keipi, Mikko Masalin ja Ville Peltomaa olivat olleet tästä jo jonkin aikaa tietoisia. Kun tieto vahvistui, miehet eivät epäröineet tarjouksen tekemistä yrityksen liiketoiminnan ja nimen ostamisesta.

– Asiasta oli ollut puhetta aiemminkin, ja työnteon ohessa meillä oli ollut aikaa harkita. Lisäksi motivaationa oli oman työn turvaaminen. Jos yritys olisi saanut uuden omistajan, emme olisi voineet tietää, miten työpaikkamme käy. Kaikilta työntekijöiltä kysyttiin kiinnostuksesta, ja me neljä olimme eniten innoissamme, Peltomaa sanoo. 

Yrityksen aiempi omistaja on Peltomaan kummisetä, joten hän on päässyt nuoresta asti työskentelemään yrityksessä ja tutustumaan sen taloudellisiin mahdollisuuksiin perinpohjaisesti.

– Kaikki meistä olivat tehneet vaikutuksen entiseen omistajaan työskentelyaikanamme. Hän tiesi, mihin suuntaan tuttu porukka tulisi kehittämään yritystä.

Kasvusuunnitelmat yllättivät

Vuoden päästä tarjouksen tekemisestä miehet siirtyivät työntekijöistä yrityksen omistajiksi. Ensimmäisenä he lähtivät nykyaikaistamaan toimintoja ja kalustoa.

– Päällimmäisenä ajatuksenamme oli kasvuun tähtääminen. Olemme esimerkiksi laajentuneet sammutinhuollosta paloturvallisuuden erikoisliikkeeksi sekä ostaneet lisää toimitilaa ja jopa yhden pienemmän kilpailijan liiketoiminnan, Peltomaa kertoo. 

Yritys on tarvinnut rahoitusta yrityksen ostoon, toimitilojen laajentamiseen ja yrityskauppaan. Rahoitusta on saatu pankilta ja Finnveralta. Kaikilla omistajilla on ollut myös omaa pääomaa.

– Meillä on ollut hyvä yhteispeli rahoittajien kanssa, vaikka he ovat olleet vähän hämmästyneitä kasvusuunnitelmistamme. Olemme kuitenkin päässeet tavoitteeseemme esimerkiksi asiakaskuntaa laajentamalla.

Yritys on viidessä vuodessa tuplannut liikevaihtonsa. Vuosittainen kasvu on ollut viidestä kymmeneen prosenttiin.

Myös tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvät.

– Kasvua, kasvua ja kasvua. Tällä hetkellä meillä on pientä keskustelua uudesta yritysostosta. Jos uusia yrityskauppoja varmistuu, olemme uudelleen yhteydessä rahoittajiin.

Lisää huomiota omistajanvaihdokselle

Verrattuna kokonaan uuden yrityksen perustamiseen miehet pitävät omistajanvaihdosta huomattavasti helpompana. Peltomaalla on tuttuja, jotka ovat perustaneet uuden yrityksen ja valitelleet, kuinka vaikeaa on hankkia asiakkaita ilman tunnettuutta sekä löytää hyviä työntekijöitä. 

– Meillä oli jo valmis asiakaspohja, tunnettu nimi sekä hyvät työntekijät. Kaikki tärkeimmät asiat pysyivät siis ennallaan tai laajenivat. Suurin muutos on ollut vastuu muista työntekijöistä. Hierarkian olemme kuitenkin pyrkineet pitämään samanlaisena kuin ollessamme työntekijöitä. Emme ole niinkään pomoja vaan ennemminkin joukkueen kapteeneja, Peltomaa selventää.

Muita vastaavassa tilanteessa olevia miehet neuvovat laittamaan pyörät pyörimään heti kiinnostavan yrityksen tullessa myyntiin.

– Me olimme ehtineet varautua ja valmistautua, mutta byrokratia tuli silti yllätyksenä. Joskus uuden yrittäjän ohjeet ovat lisäksi suunnattu enemmän uuden yrityksen perustajalle, ja omistajanvaihdokset jäävät liian vähälle huomiolle. 

Peltomaalla on vinkki myös yrityksen myyntiä suunnitteleville.

– Muistakaa kysyä ostajia ensimmäisenä omasta porukasta, se on kaikkien ja erityisesti yrityksen etu.

Lahden Palokalusto Oy:

  • Paloturvallisuusalan tarvikkeita sekä sammuttimien ja paineastioiden tarkastusta ja huoltoa.
  • Perustettu vuonna 1976, uudet omistajat 2011.
  • Toimipaikka Lahdessa.
  • Työllistää tällä hetkellä 8 vakituista työntekijää.
  • Liikevaihto vuonna 2015: 1,2 miljoonaa euroa
  • www.lahdenpalokalusto.fi

Lue lisää omistajanvaihdoksista ja tutustu yrityskauppojen rahoitusratkaisuihin täällä.