10.05.2016

Maatilaperheen poikana Panu Eerola tiesi pienestä pitäen, mistä liha tai leipä ruokapöytään saadaan. Päästyään armeijasta hän hakeutuikin Pyhtäälle pieneen lihanjalostusyritykseen töihin. Vuosien aikana hän todisti yrittäjän arkea lähietäisyydeltä ja sai rutkasti oppia. Silloin hän vielä mietti, kuinka mukavaa on illalla sulkea työpaikan ovi ja jättää työasiat sinne.

Jossakin vaiheessa ajatusmaailma alkoi kuitenkin muuttua.

– 14 vuotta samassa yrityksessä työskenneltyäni rupesin miettimään, että voisiko niitä asioita tehdä vähän eri tavalla, omalla tavalla. Siitä se yrittäjyyden kipinä sitten syntyi, Eerola kertoo.

Hän tunnisti kuitenkin tosiasiat: uutta saman alan yritystä ei alueelle mahtuisi. Yritysidean pitäisi olla jotain todella uutta ja ihmeellistä, jotta niin vakiintuneelle markkinalle kannattaisi lähteä uutena toimijana.

Kuin sattuman kaupalla, Eerola kuuli Kotkassa sijaitsevan lihanjalostamon olevan myynnissä.

– Tunsin samalla paikkakunnalla toimivan yrityksen hyvin. Kiinnostus heräsi, ja otin yhteyttä yrittäjään. Siitä lähti tapahtumien sarja liikkeelle, ja reilun vuoden päästä minusta tuli yrittäjä.

Korvaamaton tuki yhteistyökumppaneilta

Yrityksen ostaminen oli Eerolalle luonnollinen vaihtoehto. Ostajaa etsinyt Kotkan Lihatukku oli tunnuslukujen ja taustatietojen valossa kannattava ja mielenkiintoinen yritys.

– Yrityksellä oli jo valmis toimintamalli, ja hyvä sellainen. Sillä oli myös vakiintunut asiakaskunta, joten tavallaan pöytä oli katettu valmiiksi ja siihen oli helppo tulla. Silloin ajattelin, että tässä on oikeasti yrittämisen paikka, Eerola kertoo.

Yrityksen ostaminen voi kuitenkin olla melkoinen paperiviidakko, josta selviäminen ilman apujoukkoja voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

– Itse yrityskauppaan minulla itselläni ei ollut riittävästi tietoa. Erityisesti kaipasin apua talouspuoleen, kaupantekoon ja sopimukseen liittyviin asioihin, Eerola listaa.

Kaupan valmistelussa Eerola hyödynsi talousneuvojaa, Kotkan kehitysyhtiötä, pankin ja Finnveran sekä lakipuolen asiantuntijoita.

– Pikkuhiljaa luottamus omaan osaamiseen vahvistui. Aloittavan yrittäjän näkökulmasta on tärkeää, että asiat käydään kahteen, vaikka kolmeenkin kertaan yhteistyökumppanien kanssa eri näkökulmista läpi. Silloin syntyi tunne siitä, että näin tarkasti pohdittu asia varmasti johtaa johonkin, Eerola kuvailee.

Kaupanteossa meni vuoden päivät. Kun sopivasta hinnasta oli päästy yhteisymmärrykseen, oli aika allekirjoittaa paperit. Riskirahoitukseen osallistui pankin ja Finnveran lisäksi pienellä osuudella myös edellinen omistaja.

– Finnveran osuus rahoituksesta oli niin merkittävä, että ilman sitä ei yrityskauppa olisi toteutunut, Eerola sanoo.

Luottamus työntekijöihin syntyi nopeasti

Jännittävin vaihe Eerolalle oli ensimmäinen päivä yrityksen uutena omistajana. Pullapussin kera hän kohtasi Kotkan Lihatukun työntekijät, joista monilla oli alalta vuosia enemmän kokemusta kuin hänellä.

– Kyllä se jännitti, miten he ottavat nuoren miehen vastaan. Minulla oli kuitenkin aito halu opetella yrityksen tavat ja kulttuuri sekä oppia itse lisää. Aika nopeasti he sitten huomasivat, että tämä äijä haluaakin tehdä töitä, eikä tule vain johtajaksi, Eerola naurahtaa. 

Hän ymmärsi jo kaupantekovaiheessa, että vaikka yritys oli kannattava, se tarjosi myös paljon kehittämismahdollisuuksia.

– Huomasin, että tiettyjä asioita tekemällä yritys voidaan saada kasvamaan ja kukoistamaan. Perusasiat olivat kunnossa, mutta toimintaa oli varaa myös kehittää.

Kehittämistyö alkoi pian omistajanvaihdoksen jälkeen. Eerolan aikana tuotantolinjoja on lisätty ja toimintaa tehostettu, mutta laadusta ei ole tingitty. Päinvastoin.

– Meille laatu on se tärkein asia. Investoimalla tuotannon uudistamiseen pystymme takaamaan korkean laadun myös tulevaisuudessa. Toiveenamme on myös pystyä luomaan uusia työpaikkoja paikkakunnalle sitä mukaa, kun toiminta kasvaa, Eerola kertoo.

Kehittämistyö on myös kantanut hedelmää: Kotkan Lihatukun myyntiluvut ovat kasvaneet tasaisesti, ja taantumasta huolimatta yritys on pystynyt palkkaamaan uusia työntekijöitä. Se antaa hyvät eväät kehitystyölle myös jatkossa.

Ei paluuta palkkatöihin

Yrittäjän saappaisiin astuminen kävi Eerolalta lopulta helposti. Asiakkaat ottivat omistajanvaihdoksen hyvin vastaan, ja vuosien varrella heidän kanssaan on syntynyt molemminpuolinen luottamussuhde.

Mirva-vaimon tuella Eerola on kehittänyt yrityksen toimintaa jatkuvasti, eikä into työhön ole hiipunut.

– Päivääkään en vaihtaisi pois. Vaikea kuvitella, että tästä enää palkkatyöhön lähtisi. Yrittäjyyden kautta tulee paljon vastuuta, mutta se antaa myös vapauden. Siitä olen nauttinut eniten, Eerola sanoo.

Työpaikan ovi sulkeutuu päivän päätteeksi kuten ennenkin, mutta nyt Eerolalla on yhä suurempi syy avata se seuraavana aamuna. Se ovi kun on oma.

Teksti: Noora Puro Kuvat Marko Laukkarinen ja Mikko Hovi, Nitro ID Kannen henkilökuva Janne Vartia, Miltton

Julkaistu Finnvera Info -lehdessä, toukokuu 2016