Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Vientikauppojen rahoitukseen löytyy välineitä

27.01.2016

Yrityksen vientikaupan riskit johtuvat useimmiten ostajan maksukyvyttömyydestä tai viennin kohdemaasta. Jos kiinnostavan kaupan toteutuminen on kiinni esimerkiksi pitemmän maksuajan myöntämisestä, Finnvera voi vakuuttaa ja rahoittaa kaupan luottotappioiden varalta yhdessä pankin kanssa.

Vastaajana Trade Finance -toiminnoista vastaava johtaja Juha-Pekka Leinonen Danske Bankista

Mitä hyötyä yritykselle on vientikauppojen rahoituksesta ja suojaamisesta?
Juha-Pekka Leinonen: Toimivat rahoitusratkaisut parantavat kaupan toteutumisen mahdollisuuksia ulkomaisen ostajan kanssa. Vastapuoliriskin suojaaminen on erityisen tärkeää silloin, jos kyseessä on uusi kauppakumppani tai vientimaa on taloudellisesti tai poliittisesti epävakaa. Yrityksen vientikaupan kate voi supistua merkittävästi, jos yksikin suoritus jää saamatta. Rahan kotiuttaminen ja kauppojen varmistaminen on koko liiketoiminnan perusta.

Mitkä ovat mielestäsi pahimmat pullonkaulat yrityksen pyrkiessä kasvattamaan vientiään?
J-PL: Yrityksen tulee olla perillä riskienhallinnan ja rahoituksen eri vaihtoehdoista, jotta pystytään löytämään juuri kyseiselle liiketoiminnalle ja yksittäiselle kaupalle sopivat instrumentit. Kokemuksemme mukaan tieto viennin rahoituksesta ja riskien suojaamisesta ei ole aina levinnyt yrityksessä riittävän laajalle. Siksi järjestämme Finnveran kanssa asiakastilaisuuksia, joissa jaamme tietoa ulkomaankaupan parissa työskenteleville henkilöille. 

Miten vientiyrityksen kannattaa toimia – keneen ottaa yhteyttä?
J-PL: Yhteyttä voi ottaa omaan pankkiin tai Finnveraan. Myös pankki voi olla asiakkaan puolesta yhteydessä Finnveraan, jos näin sovitaan. On tärkeää ottaa yhteyttä hyvissä ajoin, jotta ehditään arvioida riskejä ja miettiä, miten mahdollinen rahoitus olisi toteuttavissa. Näin toimien ratkaisu pystytään huomioimaan myös kauppasopimusneuvotteluissa.

Mitä vaatimuksia yrityksille on vientikaupan rahoituksen saamiseksi?
J-PL: Yrityksellä on hyvä olla kirjattu riskienhallintapolitiikka siitä, mitä riskejä yritys ottaa itse ja mitä pitää suojata. Nykyisessä liiketoimintaympäristössä korostuu lisäksi se, että yrityksen, kuten pankinkin, tulee tuntea asiakkaansa. Asiakkaan tunteminen on perusedellytys liiketoiminnalle.

Miten yritykset saavat tietoa vientikauppojen rahoitusmahdollisuuksista?
J-PL: Tärkeintä on olla yhteydessä omaan pankkiin tai Finnveraan. Kun asiantuntija on mukana keskusteluissa mahdollisimman aikaisin, saadaan paras lopputulos. Syyskaudella järjestimme yhdessä Finnveran kanssa Kansainvälisellä Kaupalla Kasvua -asiakastilaisuuksia ympäri Suomea. Palautteen mukaan kiertue tarjosi suurelle osalle yrityksistä uutta tietoa ja poiki paljon jatkokeskusteluja. Kantavana teemanamme oli esitellä, kuinka pankin ja Finnveran tuotteita voidaan käyttää yhdessä. Myös Finnveran Vientikaupan rahoitus -ohjelma on pyörinyt menestyksekkäästi jo vuosia.

Lisätietoja:

Vientikaupan rahoitus -ohjelma

Kuva: Danske Bank

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot