Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Vientikaupan yllättävä riski: Luottotappio syntyy yleisimmin silloin, kun tuttu asiakas jättää maksamatta

03.10.2018

Uusille vientiyrityksille ratkaiseva kynnys vientikaupan aloittamiseen voi olla pelko luottotappioista. Yleensä riskit liitetään uusiin asiakkaisiin. Luottovakuuttajien kokemuksen mukaan luottotappio kuitenkin syntyy yleisimmin siten, että tuttu asiakas ei pystykään hoitamaan laskuaan. Tältäkin riskiltä voi suojautua. Pk-vientiyritysten rahoitusosaamisen lisäämiseen tähtäävä vientikaupan rahoituskiertue käynnistyi Jyväskylässä 26.9.2018.

Valtakunnallinen kiertue jatkuu keväälle 2019 saakka ja tapahtumia järjestetään ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Tampere, Seinäjoki, Rovaniemi, Oulu, Turku, Lappeenranta, Joensuu ja Kuopio. Myöhemmin alueelliset tilaisuudet on tarkoitus pitää myös Lahdessa, Vaasassa, Hyvinkäällä, Mikkelissä, Kotkassa, Porissa ja Raumalla.

Kiertue pohjautuu Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n vientiyrityksille teettämän vientikaupan rahoitusbarometrin tuloksiin. Niiden perusteella vientiä tekevät pk-yritykset tarvitsevat lisää tietoa niin vientikaupan rahoituksesta kuin luottoriskeiltä suojautumisesta.

– Riskeiltä suojautumisen keinoja ei tunneta Suomessa tarpeeksi hyvin ja siksi pelko luottotappioista saattaa jarruttaa viennin aloittamista. Myöskään rahoituksen merkitys kilpailukykytekijänä kansainvälisillä markkinoilla ei ole tuttua varsinkaan pk-vientiyrityksille. Kilpailijamaissa ostajarahoitusta osataan hyödyntää paremmin osana myyntiä kuin Suomessa ja kansainvälisessä kilpailussa pärjääminen vaatii kaikkien kilpailukeinojen hallintaa. Näitä teemoja pidämme kiertueella esillä, ja tavoitteena on rohkaista pk-yrityksiä vientiin ja sitä kautta kasvattaa suomalaista kokonaisvientiä, sanoo aluejohtaja Mikko Vänttinen, joka oli Finnveran edustajana paikalla kiertueen ensimmäisessä tilaisuudessa.

Kiertue on Finnveran, kauppakamarin, pankkien ja luottovakuuttajien yhteinen. Jyväskylässä rahoitusvaihtoehdoista ja riskeiltä suojautumisesta olivat kertomassa lisäksi Keski-Suomen Osuuspankki ja luottovakuuttaja Atradius Suomi. Raskaan liikenteen perävaunujen valmistukseen erikoistunut Jyki Group Oy ja keskisuomalainen sahakonserni FM Timber Oy kertoivat tilaisuudessa omista kokemuksistaan kansainvälisillä markkinoilla.

Silentan kasvutavoitteet viennissä – rahoituspajasta uusia näkökulmia

Tieto, jonka mukaan vientikaupassa luottotappio syntyy yleisimmin tutun asiakkaan kanssa asioidessa, yllätti Jyväskylän rahoituspajaan osallistuneen Silenta Groupin toimitusjohtajan Heidi Neuvosen.

Silenta valmistaa ja kehittää eri tyyppisiä kuulosuojaimia teollisuuden, puolustusvoimien ja vapaa-ajan tarpeisiin. Yli puolet Silentan tuotannosta menee nykyisin vientiin, ja tuotteita myydään yli 70 maassa. Yrityksen kasvutavoitteet tulevat nimenomaan vientikaupasta, koska potentiaaliset uudet asiakkaat ovat pääsääntöisesti ulkomailla.

– Silenta Groupilla on viennissään selkeät toimintaperiaatteet, ja kukin tietää omat vastuualueensa. Varsinaista kirjallista luottopolitiikkaa ei kuitenkaan ole laadittu. Tilaisuuden alustukset ja keskustelu toivat kyllä uusia näkökulmia asiaan. Viennin luottopolitiikkaa on Silentassa mietitty lähinnä yrityksen myynnin kannalta, kun tarpeellista voisi olla pohtia asiaa koko toimitusketjun suhteen, Heidi Neuvonen totesi.

– Kansainvälisen kaupan haasteet pitää ymmärtää ja osata varautua niihin. Esimerkiksi eri maiden maksukulttuurit poikkeavat suomalaisten tavasta toimia, Neuvonen sanoi.

Yllättävät tilanteet syntyvät enemmänkin esimerkiksi erilaisista kaupan rajoitteista tai poliittisten tilanteiden muutoksista, joihin vientiyritys ei itse pysty vaikuttamaan. Tällaisia tilanteita ovat vaikkapa Brexit, tullit tai pakotteet, jotka tänä päivänä vaikuttavat kauppaan eri markkinoilla.

Vientikaupan rahoituksen näkökulmasta keskeistä on kuitenkin se, että olipa riski kaupallinen tai poliittinen, keinoja riskeiltä suojautumiseen on. Olennainen seikka on ottaa yhteyttä rahoittajaan kauppaneuvottelujen kannalta hyvissä ajoin.

Vientikaupan rahoituskiertue jatkuu 3.10. Tampereella ja 5.10. Seinäjoella. Lue lisää kiertueesta, paikkakunnista ja päivämääristä.

Lisää aiheesta:

Finnvera ja Kauppakamari: Vientikaupan rahoituskiertue tuo ensiapua pk-yrityksille

Viisas viejä turvaa saatavansa – hyödynnä nämä suojautumiskeinot

Vientikaupassa maksutavan valinta on ennen kaikkea riskien hallintaa

Ovatko vientikaupan riskit hallinnassa? Kokosimme 8 vinkkiä pk-yrityksille

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot