Etsi Finnverasta

Artikkelit

Edellinen sivu

Finnveran Janne Koivuniemi: Pk-yrityskentän elinvoimaisuus vaatii piilevän yrittäjäpotentiaalin herättämistä ja yritysten arvon ymmärtämistä

07.11.2018

Suomalaiset ovat yrittäjähenkistä kansaa – ehkä tietämättäänkin. Moni on varovasti kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta ei tiedä, miten yrittäjyyteen pääsisi kiinni tai miten rahoitus vaikkapa 1,5 miljoonan euron yrityksen ostoon voisi järjestyä. Piilevän yrittäjäpotentiaalin löytäminen on tärkeää pk-yrityskentän elinvoimaisuudelle ja kasvuhalukkuudelle, sillä Suomessa on tuoreen tutkimuksen mukaan 50 000 yritystä, jotka vaihtavat lähivuosina omistajaa. Yritysten arvon ymmärtämiseen on kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota, sanoo Finnveran aluepäällikkö Janne Koivuniemi, joka palkittiin tiistaina Vuoden omistajanvaihdosasiantuntijana. 

Tunnustuksen myönsi elinkeinoelämän ja yrityskentän toimijoista koostuva laaja Omistajanvaihdosfoorumi, ja valinnan perusteissa kiitettiin Janne Koivuniemen aktiivista ja johdonmukaista työtä omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi, verkostoitumista myös Omistajanvaihdosfoorumin synnyttämisessä sekä roolia yrityskauppamarkkinoiden kehittämisessä.

Omistajanvaihdosten vauhdittaminen on ennen muuta jalkatyötä ja sidosryhmien aktivointia, Janne sanoo. Hän on keskittynyt omistajanvaihdoksiin reilut kaksi vuotta, kiertänyt puhumassa ja tavannut asiantuntijoita ja yrittäjiä. Tilaisuuksissa sanoma on tavoittanut jopa tuhansia kuulijoita. Matkan varrella asian ydin on tiivistynyt ja kirkastunut.

–Tarvitaan herättelyä ja tietoisuutta siitä, millainen yrityksen omistajanvaihdosprosessi on myyjän näkökulmasta, miten yrityksen myyntiin on hyvä valmistautua etukäteen ja minkälaisia neuvonantajia on olemassa. Ostajia kannattaa kannustaa tuomalla esille sitä, että yrityskauppa on mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi tai kasvattaa yritystä ja että rahoitus voi järjestyä, vaikka mittavaa omaa pääomaa ei olisi ehtinyt kertyä.

Eri toimijoiden vahva yhteistyö yritysten omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi alkaa onneksi näkyä: nykyisin tulee jo paljon spontaaneja kyselyjä yrityskauppajärjestelyjen mahdollisuudesta.

Yrittäjä, ymmärrä yrityksesi arvo ja miten voit vaikuttaa siihen

Tuore omistajanvaihdosbarometri osoittaa, että hyvä taloussuhdanne on ollut hyvää aikaa omistajanvaihdoksille. Finnvera ja Suomen Yritysvälittäjien Liitto arvioivat, että omistajanvaihdosten määrä on ollut noin 10 prosentin kasvussa vuosittain viimeisten kolmen vuoden aikana ja että Suomessa tehdään noin 2 000–3 000 omistajanvaihdosta vuosittain. Näistä tuhannessa Finnvera on mukana rahoittajana, ja Finnveran rooli on säilynyt vahvana omistajanvaihdoksissa.

Barometrin mukaan ostajilla on uskoa tulevaisuuden tarjoamiin liiketoimintamahdollisuuksiin. Myyjien näkökulmasta ostajia on varsin hyvin liikkeellä, ja kauppahinnat ovat vähintään kohtuullisia.

Yrityksen arvon ymmärtäminen luo pohjaa kauppahinnan määräytymiselle ja on siten yrityskaupan onnistumisessa keskeinen asia. Janne Koivuniemen mukaan moni yrittäjä ei ajattele yrityksen arvoa, jos kokee, ettei myynti ole ajankohtaista. Fiksumpaa olisi kuitenkin olla tietoinen yrityksen arvosta ja pohtia kriittisesti, mistä arvo koostuu ja miten arvoa voi kehittää. Eikä vasta sitten kun eläkeikä lähestyy.

–Kun yritys on hyvässä kunnossa, se houkuttelee enemmän ostajia ja sellaisia ostajia, joilla voi olla parempi rahoitusasema. Tämä on luonnollisesti myyjälle suotuisa tilanne.

Haaste tulee usein siitä, että pk-yritykset henkilöityvät vahvasti yrittäjään. Miten arvo silloin määritetään? Yrityskaupan onnistumiseen voivat myös vaikuttaa yllättävät asiat, jos keskeiset asiakkaat tai osaajat lähtevät edellisen omistajan mukana. Yritykselle täytyy siis löytää ostaja, joka paitsi että saa rahoituksen järjestettyä, myös sitoutuu ja jolla on yritykselle annettavaa.

–Olen nähnyt hienoja uudistumisia ja kasvuloikkia, kun uusien omistajien myötä yrityksessä olevaa potentiaalia on lähdetty hyödyntämään uusin silmin.

Yhteistyöllä lisää vaikuttavuutta omistajanvaihdosten vauhdittamiseen

Omistajanvaihdosten vauhdittaminen hyötyy laajasta yhteistyöstä, jota Omistajanvaihdosfoorumi vie eteenpäin. Omistajanvaihdosfoorumin jäseniä ovat Työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari, Finnvera, Business Finland, Finnvera, Fennia-konserni ja Elo, Nordea, Danske Bank, Suomen Yrityskaupat, Suomen uusyrityskeskukset, Suomen Elinkeino- ja Kehitysyhtiöt, Suomen Yrityskummit ja Seinäjoen Ammattikorkeakoulu.

–Voi aidosti sanoa, että tekemämme yhteistyö on enemmän kuin tekijöidensä summa. Verkostossa toimiessa saavutamme enemmän kuin että yksittäiset toimijat pyrkisivät täyttämään bisnesintressinsä. Samoilla resursseilla saamme enemmän vaikuttavuutta, mikä on erittäin tärkeää, sillä pk-yrityskentän elinvoimaisuus ja yritysten eteenpäin vieminen ovat koko yhteiskunnan etu.

Tuoreen omistajanvaihdosbarometrin mukaan omistajanvaihdos on edessä seuraavan vuosikymmenen aikana lähes 50 000:ssä yrityksessä yksinyrittäjät mukaan lukien. Janne Koivuniemi painottaa, että yrityskauppa- ja omistajanvaihdoshalukkuutta on tärkeää viedä pk-yritysten keskuuteen, koska omistajanvaihdos tuo usein kasvu- ja uudistumispyräyksen, joka parhaimmillaan kannustaa yrityksiä myös kansainvälistymään.

Lisää aiheesta:

Mietitkö yrityksesi myyntiä? Harkitsetko yrityksen ostoa? Tietoa omistajanvaihdoksista Finnveran sivuilla.

Janne Koivuniemi Finnverasta on vuoden 2018 omistajanvaihdosasiantuntija

Omistajanvaihdosbarometri 2018

Puhelinvaihde

029 460 11 (ark. 8.00-16.15)


Rahoitusneuvonta

029 460 2580 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Muu asiointi

029 460 2790 (ark. 9.00–16.15)

Avaa chat
Helsingin-pääkonttori

Porkkalankatu 1

PL 1010, 00101 Helsinki


Kuopion-pääkonttori

Kallanranta 11

PL 1127, 70111 Kuopio


Katso kaikki yhteystiedot